Start van hoofdcontent

Stad

nl

Flyers verspreid met oproep tot 'Internationale Winkeldiefstaldag'

13 december 2022, 07.00 uur · Door Frederieke Weel

"Steel wat je niet kan laten staan. Je verdient het." Die opmerkelijke boodschap is te lezen op flyers die zijn opgehangen in metro 53. De makers van de flyer dopen vandaag om tot Internationale Winkeldiefstaldag. Ook wordt verwezen naar een website met tips hoe je het beste ongezien iets kan meenemen. 

De actie komt van actiegroep de Vrije Bond en is onderdeel van de Prijzen Omlaag, Lonen Omhoog campagne. "Dit is een grootschalige anarchistische campagne om de gigantisch gestegen prijzen en andere gevolgen van de economische crisis aan de kaart te stellen door zelf actie te ondernemen", staat op de website.

"Winkeldiefstal is spannend, we moeten elkaar daarom ondersteunen en zoveel mogelijk van elkaar leren", schrijven de organisatoren. Daarom kan je je op de website aanmelden als team. Wie als team het hoogste bedrag bij elkaar steelt, wint de trofee voor Beste Winkeldief. 

Strafbaar

Een woordvoerder van de politie zegt nog niet op de hoogte te zijn van de actie. Inmiddels zijn betrokken partijen, zoals het GVB, op de hoogte gesteld. "Dit is een meer dan ongewenste situatie. De verspreiding is strafbaar, we willen alle flyers weghalen", vertelt de woordvoerder. "Hoe ver het verspreid is of wie er achter zit, weten we nog niet. Daar gaan we achteraan."

De Vrije Bond was niet bereikbaar voor een reactie en benadrukt onderaan hun website  dat het niet hun bedoeling is om mensen aan te sporen die dergelijke illegale handeling anders niet zouden doen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938