Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vanaf 2024 geen voorrangsregels meer bij loting en matching voor middelbare scholen

16 december 2022, 22.05 uur · Door AT5

Met ingang van het schooljaar 2024/2025 zullen de voorrangsregels voor toekomstige brugklassers van Montessori-, Vrije School- of Dalton-basisscholen vervallen. Dit gaat dus om leerlingen die nu in groep 7 zitten. Daarmee verdwijnen ook de laatste voorrangsregels bij loting en matching die er nog waren. 

Dat heeft de Osvo, de vereniging van schoolbesturen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs, vrijdag bekend gemaakt. Het besluit werd genomen na een positief advies van de klankbordgroep loting en matching. Daarin waren het basiswonderwijs, ouders, de Kinderombudsman en de gemeente vertegenwoordigd. 

Tot en met het schooljaar 2023/2024 krijgen leerlingen die op een Montessori-, Vrije School- of Dalton-basisschool zitten, voorrang als zij zich aanmeldden voor een middelbare school met een soortgelijk onderwijsconcept. Maar dat vervalt nu dus. Op deze manier krijgen alle leerlingen volgens de Osvo evenveel kans om op een school van de eerste voorkeur geplaatst te worden, iets wat voorkomen wordt door voorrangsregels.

Broertjes en zusjes

Ook zegt de Osvo dat de instroom bij sommige middelbare scholen vrijwel geheel werd gevuld met leerlingen van bijvoorbeeld Dalton- en Montessori-basisscholen. Deze middelbare scholen waren daarom minder toegankelijk voor andere kinderen.  

De afgelopen jaren werden al meer voorrangsregels afgeschaft. Zo was dat al het geval bij de voorrang voor broertjes en zusjes. Met het geheel afschaffen van de voorrangsregels wordt volgens de Osvo "een gelijke situatie gecreëerd voor alle leerlingen die deelnemen aan de centrale loting en matching in Amsterdam." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938