Start van hoofdcontent

Stad

nl

GVB: metrostations vaker in 'noodtoestand' door intrappen poortjes

21 december 2022, 14.40 uur · Aangepast 21 december 2022, 15.05 uur · Door AT5

Sinds het GVB onlangs is begonnen met het op slot zetten van de servicedeuren op metrostations, worden met toenemende mate de toegangspoortjes ingetrapt. Het gebeurt volgens de vervoerder soms dagelijks dat de poortjes door 'oneigenlijk gebruik' in een noodtoestand komen en reizigers niet meer kunnen in- of uitchecken.

Wie wel eens met de metro reist, is het in het verleden vast wel eens opgevallen dat naast de toegangspoortjes een deur zit die van tijd tot tijd wel eens openstond. Reizigers die niet voor hun rit wilden betalen, gebruikten de deur om oneigenlijk op het perron te komen.

Het GVB is daarom onlangs gestart met het op slot zetten van deze zogenoemde servicedeuren, veelal door middel van een kettingslot. Dat heeft echter een vervelend neveneffect: 'notoire misbruikers van het systeem' zoeken andere manieren om niet voor hun reis te hoeven betalen en trappen daarom de poortjes op de metrostations in.

Zodra een deurtje wordt ingetrapt, schieten de poortjes in een noodtoestand. Hierbij gaan alle poortjes direct open en kan er niet meer worden in- of uitgecheckt. Dit is uit veiligheidsoogpunt bedoeld zodat een metrostation bij een calamiteit snel kan worden ontruimd. Het gebeurt volgens het GVB soms dagelijks dat de poortjes in de noodtoestand verkeren. Het intrappen is overigens niet de enige manier waardoor de poortjes in de noodtoestand schieten. Het GVB onderzoekt nog in welke scenario's dit nog meer gebeurt.

Maatregelen

"We hebben dit dan ook hoog op de agenda staan", meldt een woordvoerder van het GVB. "We zijn allerlei maatregelen aan het ontwikkelen om te zorgen dat de reiziger wel voor zijn reis betaalt en de poortjes niet meer onterecht in de noodtoestand komen."

Wie als reizigers niet kan inchecken, wordt geadviseerd ook niet uit te checken. "Druk bij het uitcheckpunt op de serviceknop en leg uit dat je niet hebt kunnen inchecken. Onze medewerkers kunnen namelijk zien waar de poortjes in de noodtoestand staan of stonden en kunnen het uitcheckpoortje voor je openzetten."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938