Start van hoofdcontent

Stad

nl

Halsema neemt toch aansteken vreugdevuur Floradorp hoog op: "Op deze manier geen vervolg"

1 januari 2023, 13.52 uur · Aangepast 2 januari 2023, 21.18 uur · Door AT5

Burgemeester Halsema is niet te spreken over het feit dat het vreugdevuur in Floradorp gisteravond werd aangestoken, hoewel de driehoek (burgemeester, politie, justitie) dit had verboden. "Het is dankzij politie en brandweer goed gegaan, maar het had ook anders kunnen aflopen", zegt de burgemeester in een reactie aan AT5.

Het vreugdevuur in Floradorp - Martin Damen

Rond 23.15 uur besloot de driehoek dat het vreugdevuur niet door kon gaan vanwege de weersomstandigheden. "Gedurende de avond werd de wind lokaal sterker en bleek het niet langer veilig. De brandweer was glashelder; niet aansteken bij windkracht 6 of sterker", aldus de burgemeester. "Het is onverantwoord en kwalijk dat het vreugdevuur toen toch is aangestoken."

De burgemeester neemt het de organisatie verder kwalijk dat het niet kon voorkomen dat de brandstapel werd aangestoken. "En dat nemen we zeer hoog op. Vooral voor de dijkbewoners was de situatie heel vervelend en beangstigend. De komende weken zullen gesprekken plaatsvinden met het stadsdeel en de organisatie, want op deze wijze kan het vreugdevuur geen vervolg krijgen.”

Bekijk hieronder de reactie van Patrick van Bronswijk, organisator van het vreugdevuur, over het tóch aansteken:

AT5

De hele reactie van burgemeester Halsema:
 
“We hebben ons uiterste best gedaan om goede afspraken te maken met het organiserend comité over het veilig en verantwoord ontsteken van het vreugdevuur. Tot halverwege de avond leek dat mogelijk met de extra veiligheidsmaatregelen, een halvering van de stapel en aanwezigheid van waterschermen voor mogelijke vonken. Maar gedurende de avond werd de wind lokaal sterker en bleek het niet langer veilig. De brandweer was glashelder; niet aansteken bij windkracht 6 of sterker. 
Het is onverantwoord en kwalijk dat het vreugdevuur toen toch is aangestoken. Politie en brandweer zijn uitgerukt. De eerste prioriteit van de brandweer was het beschermen van de huizen op de dijk met waterschermen. Daarna is besloten het vuur gecontroleerd uit te laten branden. De politie was aanwezig om het werk van de brandweer mogelijk te maken. 
De organisatie was niet bereid of in staat om te voorkomen dat de brandstapel is aangestoken, met overlast en risico voor aanwezigen en omwonenden en dat nemen we zeer hoog op. Vooral voor de dijkbewoners was de situatie heel vervelend en beangstigend. Het is dankzij politie en brandweer goed gegaan, maar het had ook anders kunnen aflopen. De komende weken zullen gesprekken plaatsvinden met het stadsdeel en de organisatie, want op deze wijze kan het vreugdevuur geen vervolg krijgen.”

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938