Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stijgende belastingen, nieuwe woonregels en in hele stad helm op: dit verandert er in 2023

2 januari 2023, 07.00 uur · Door Robin Antonisse

Naast mooie plannen en goede voornemens gaat het nieuwe jaar ook gepaard met nieuwe gemeentelijke regels en tarieven. Zo stijgen de gemeentelijke belastingen, veranderen de woonregels en moeten snorfietsers overal een helm op. Vooral voor inwoners van Weesp verandert er veel, omdat de Amsterdamse regels ook voor hen gelden.

AT5 / Luuk Koenen

Stijgende belastingen

Wie de veranderingen van de gemeente bekijkt ziet dat het leven er in 2023 niet altijd goedkoper op wordt. Omdat de kosten door inflatie omhoog gaan, verhoogt de gemeente ook de belastingen.

Zo rekent de gemeente de stijgende kosten voor de afvalverwerking door in de afvalstoffenheffing en het reinigingsrecht. Ook gaat de onroerendzaakbelasting (OZB) en de roerenderuimtebelasting (RRB) omhoog, stijgen de tarieven voor reclamebelasting en het liggeld voor boten. De precariobelasting op terrassen gaat eveneens omhoog. Die belasting voor terrassen, winterterrassen en passagiersvoertuigen moet vanaf dit jaar ook weer door ondernemers worden betaald nadat dit tijdelijk was stopgezet vanwege corona.

Ook vraagt de gemeente vanaf 2023 een bijdrage aan bezoekers van betaalde evenementen in de openbare ruimte, zoals een festival. Bij evenementen van vijfhonderd betalende bezoekers of meer moet iedere bezoeker 1,50 euro aan de gemeente betalen.

Armoedebestrijding

Daar tegenover staat dat de inkomensgrens voor regelingen voor Amsterdammers met een laag inkomen en weinig vermogen omhoog gaat: van 120 procent naar 130 procent van het wettelijk sociaal minimum. Daarmee komen meer Amsterdammers in aanmerking voor regelingen zoals de Stadspas, de scholierenvergoeding en gratis openbaar vervoer voor ouderen. Verder kunnen huishoudens met een laag inkomen ook dit jaar rekenen op een energietoeslag vanwege de hoge energiekosten.

Cenk Karakaya / AT5

Nieuwe woonregels

Op het gebied van wonen verandert er eveneens het een en ander. Zo geldt er vanaf 1 januari bij het voorrang geven op een huurwoning een quotum per maatschappelijke beroepsgroep. Om verdrukking tegen te gaan gaat van deze huurwoningen 44 procent naar zorgmedewerkers, 34 procent naar leraren en 22 procent naar de politie. Verder krijgen woningzoekenden in het nieuwe jaar meer kans op een sociale huurwoning. Door veel te reageren bouwen zij punten op en maken zij eerder aanspraak. 

Om speculeren op de woningmarkt verder tegen te gaan gaat de WOZ-waarde van woningen waar opkoopbescherming voor geldt omhoog naar 533.000 euro. Wie een woning onder die prijs koopt, moet er zelf gaan wonen en mag de woning vier jaar lang niet verhuren. Daarnaast mag een huurwoning sinds 1 december 2022 niet langer dan twee maanden leeg staan en moeten eigenaren leegstand melden op straffe van een boete.

Helmplicht en nieuwe pont

Zonder helm met de snorfiets over het fietspad? Dat zit er vanaf dit nieuwe jaar ook buiten de ring niet meer in. De helmplicht die al voor snorfietsers binnen de ring van kracht was, geldt nu voor heel Nederland. In het nieuwe jaar moeten snorfietsers dus ook op het fietspad een helm op en ook overal buiten de A10. 

En er verandert meer op vervoersgebied, want vanaf 9 januari kunnen fietsers en voetgangers gebruikmaken van een nieuwe pont tussen Zeeburgereiland en Sporenburg. De veer gaat zeven jaar lang doordeweeks varen tussen 7.00 en 19.00 uur en vertrekt elke twintig minuten van beide kanten. Daarbij openen er begin dit jaar twee nieuwe grote fietsenstallingen op Centraal Station: een aan de IJ-zijde en een aan de kant van het centrum.

Weesp

Weesp

Voor de Weespers verandert er extra veel omdat Weesp sinds maart vorig jaar bij Amsterdam hoort. Zo gelden alle lokale belastingen van Amsterdam vanaf 1 januari ook voor inwoners en ondernemers van Weesp. Ondernemers moeten bijvoorbeeld meer gaan betalen voor een horeca- en evenementenvergunning en er moet reclamebelasting aan de gemeente worden afgedragen voor uithangborden, menukaarten en vlaggen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Ook moeten Weespers met een bed & breakfast bij de gemeente een vergunning aanvragen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938