Start van hoofdcontent

Stad

nl

Door vuurwerk gevluchte hond Teddy gespot op A9, politie zoekt tevergeefs met helikopter

8 januari 2023, 14.10 uur · Aangepast 8 januari 2023, 14.23 uur · Door AT5

De politie heeft vanochtend met een helikopter en met meerdere auto's op de A9 gezocht naar een hond. Het gaat om Teddy, die op 2 januari wegrende nadat hij was geschrokken van harde vuurwerkknallen. Het beestje werd zowel door baasje Peggy als door de politie gespot op de snelweg, maar ondanks de zoekactie is de hond nog niet terecht.   

Zeven dagen is het nu sinds Teddy wegrende bij de Gaasperplas. Peggy is sindsdien aan het zoeken, zo ook vandaag. Toen ze over de A9 reed, in de buurt van het knooppunt Holendrecht, zag ze haar hond ineens in de berm zitten, vertelt ze aan AT5. "We zijn toen omgedraaid om naar hem toe te gaan en toen we er waren ben ik uitgestapt. Ik heb me toen klein gemaakt, zoals het protocol voorschrijft, en heel voorzichtig naar hem toe gegaan."

Maar van de gedroomde hereniging met haar huisdier kwam het uiteindelijk niet voor Peggy. "Hij was heel erg bang, zijn instinct nam het over en hij rende bij me weg. Hij herkende dus zelfs mij niet." Rond diezelfde tijd spotte ook de politie de hond. Dit keer niet in de berm, maar op de snelweg. Meerdere politie-auto's en een helikopter werden daarna in gezet om het beest te vinden, maar dat lukte uiteindelijk niet. 

Peggy vraagt mensen die haar hond zien om deze niet zelf te benaderen. "We willen niet dat te veel mensen hem gaan zoeken en al helemaal niet roepen. Als je hem gezien hebt, meld het dan via een van de nummers die op de flyer staat, maar ga alsjeblieft niet naar hem toe." 

Honden en vuurwerk

Teddy liep dus weg omdat hij was geschrokken van hard vuurwerk. Marianne Dalhuisen van Dogsearch Nederland vertelde donderdag al aan AT5 dat het een bekend probleem is. Ze noemde Oud en Nieuw "een ramp". In totaal kreeg de organisatie rond de afgelopen jaarwisseling zo'n 14 meldingen binnen van zoekgeraakte honden, vooral in de Randstad. Behalve Teddy zijn alle kwijtgeraakte honden inmiddels teruggevonden. 

Volgens Dalhuisen is de angst bij honden voor het geknal niet op te lossen: "Het is zo'n shock voor die beesten".  De organisatie zou graag zien dat vuurwerk alleen afgestoken mag worden bij vuurwerkshows door de gemeente. Hondeneigenaren kunnen deze plekken dan mijden. Daarnaast raadt Dalhuisen hondeneigenaren aan om vanaf eind november de hond aan de lijn te houden en extra goed op te letten. "Zeker vanaf half december tot half januari. Ook in het bos en rustige wandelgebieden, het is gewoon onvoorspelbaar."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938