Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe editie over Amsterdamse Jodenbuurt van voor de oorlog: "We geven de mensen een gezicht"

12 januari 2023, 12.31 uur · Aangepast 13 januari 2023, 07.34 uur · Door Hedwig Goudsmit

Op de Nieuwe Uilenburgerstraat, middenin de oude Jodenbuurt, werd gisteren de nieuwe editie van een boek gepresenteerd dat gaat over diezelfde buurt. Het boek omschrijft de erbarmelijke omstandigheden waarin er voor de oorlog in de Jodenbuurt geleefd werd. Bijzonder aan deze editie zijn de beelden die eraan zijn toegevoegd. "Je ziet dat de mensen echt bestaan hebben en niet alleen een naam zijn."

Marktvrouwen van GJ Staller uit de Jodenbuurt 1910-1925

'Vieze, arme buurt'

Historicus en auteur van het boek 'Het Joodse proletariaat, 1900-1940 in woord en beeld', Selma Leydesdorff, laat de kaft van het boek zien. "We zien venters, fruitventers", vertelt ze. "Het bijzondere hieraan is dat er weinig beelden bestaan van de armoedige joden." De beelden zijn uitgekozen door Harry Mock. Hij beaamt dit. "De kleurenfotografie was nog in ontwikkeling en mensen gingen die vieze arme buurt niet in."

Straathandel

Kunstenaar Gerard Johan Staller deed dit wel. Hij woonde in de Jodenbuurt, ondanks dat hij zelf niet Joods was. Hij schilderde onder anderen de straathandel in de buurt. "Deze is geweldig", zegt Mock, terwijl hij wijst naar een afbeelding in het boek. "De handelaar probeert een laken te verkopen aan deze vrouw. Je ziet echt dat ze met haar handen voelt wat de kwaliteit van het laken is. Dat is echt uniek!"

Quote

"Dit boek is een monument, net als het Namenmonument"

Hedy d'Ancona, oud-minister

De aanleiding voor het vernieuwen van het boek 'Wij hebben als mens geleefd' was voor Leydesdorff het Namenmonument. "Ik ergerde me aan het monument, omdat mensen daar alleen namen zijn", zegt ze. Daarnaast is ze zelf Joods. "Met alle respect voor het monument, maar ik vind het niet genoeg."

Het eerste boek werd overhandigd aan oud-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur Hedy d'Ancona. "Altijd een eer", vindt d'Ancona. Toen ze zelf in 1955 sociale geografie ging studeren in Amsterdam, viel het haar al op dat er niet werd gesproken over hoe de Jodenbuurt voor de oorlog was. "Dit boek is een monument", zegt ze. "Net als het namenmonument aan de Weesperstraat. Het is er laat gekomen, maar zo is er eindelijk toch aandacht voor en wordt er betekenis gegeven aan een heel bijzonder gebied in Amsterdam."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938