Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jonge Amsterdammers overwinteren in Kaapstad: "Een bom ontploft aan Amsterdammers hier"

14 januari 2023, 18.00 uur · Aangepast 15 januari 2023, 19.36 uur · Door Jesler Bos

Nu remote werken steeds meer de standaard is, verruilen jonge Amsterdammers het druilerige Mokum voor het zonnige Kaapstad. "Waarom zou je hier gaan zitten als je ook naar Zuid-Afrika kan."

AT5

"We zijn geïnspireerd geraakt door de trend van 'digitale nomad', dat is dat je reist en tegelijk aan het werk bent. We zijn vorig jaar naar in Mexico op vakantie geweest en daar deden veel mensen dat", vertelt Beau Nijdam. Een jaar later vertrekt ze opnieuw met haar huisgenoot Eline Jansen. Dit keer naar Kaapstad. Niet alleen voor vakantie maar ook om te werken.

"Kaapstad is handig omdat het maar één uur tijdsverschil heeft." Maar ook door het warme klimaat, de stranden en de natuur trekken jonge Amsterdammers die kant op. "Ik denk dat de wereld sinds corona veel flexibeler is geworden richting remote werken, dus waarom hier zitten als je ook naar Zuid-Afrika kan."

Alles opgezegd 

En zo denken meer jonge Amsterdammers erover. Zo verblijft Frédérique Bontje samen met haar vriend zes maanden lang in de zonnige stad. "Vorig jaar kwamen mijn vriend en ik terug van onze vakantie in Kaapstad, toen keken we elkaar aan en zeiden, wat zou het gaaf zijn als we hier kunnen leven. Toen hebben we een switch gemaakt, baan opgezegd, andere baan gezocht, huis opgezegd, we woonden in Amsterdam. Dat hebben we allemaal achter ons gelaten om de grauwe winterperiode in Nederland over te slaan."

Ook Paul Gruijthuijsen ruilt Amsterdam een half jaar in voor Kaapstad:  "Ik had Zuid-Afrika, Kaapstad hoog op het lijstje." Hij zei z'n baan niet op maar trof een bijzondere regeling met zijn werkgever: "Ik werk in de jeugdzorg, geef behandelingsgerichte begeleiding aan jongeren met autisme. Dat is normaal fysiek maar nu online.  Heel bijzonder dat dit kan."

In Nederland werkte hij fulltime, maar nu werkt Gruijthuijsen drie dagen in de week: "Zodat ik de overige dagen nog een beetje aan mijn studie kan besteden en leuke dingen kan doen." Volgens Gruijthuijsen heeft de coronapandemie zelfs in zijn sector laten zien dat online werken mogelijk is. "Al hebben we natuurlijk wel een tijdsbestek afgesproken. Daarna moet ik mijn cliënten weer zien."

Quote

"Ik had Zuid-Afrika, Kaapstad hoog op het lijstje"

Paul Gruijthuijsen, werkt zes maanden vanuit Kaapstad

Ook Bontje denkt dat de coronapandemie heeft bijgedragen aan de toegenomen drukte in Kaapstad. Zelf kwam ze er vaker in deze periode van het jaar, maar nooit eerder kwam ze zoveel bekenden tegen. "Ik was hier ook voor en tijdens corona en toen gebeurde dat nog niet zo, maar nu komen heel veel mensen voor een korte periode langs, dat is wel nieuw." Ook Gruijthuijsen beaamt het grote aantal Amsterdammers in de stad. "Sinds januari is er een bom ontploft aan Amsterdammers hier."

Maar Bontje heeft nog wel een tip voor overwinteraars die richting Kaapstad komen. "Als je hierheen komt weet dan dat je ook met uitdagingen te maken krijgt. De ongelijkheid en werkeloosheid merk je zeker, ook als toerist. Als je bewust bent van die uitdagingen is het een heel erg mooi land om te zitten en helemaal als je er kan overwinteren. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938