Start van hoofdcontent

Stad

nl

Klant die parfums 'onverkoopbaar' maakte krijgt toch 476 euro terug

15 januari 2023, 15.40 uur · Door AT5

Een Amsterdamse drogisterij moet een klant het aankoopbedrag (ruim 476 euro) van twee flessen parfum terugbetalen die hij via de website van de drogisterij kocht. Dat hij de parfums opende om te testen is volgens de kantonrechter geen reden dat hij de flessen niet mocht retourneren. 

Een parfumtester.

De klant kocht de twee flessen op 24 mei 2022. Twee dagen later deed hij een aanvraag om ze te retourneren en zijn geld terug te krijgen. De flessen stuurde hij op. Ze kwamen op 1 juni aan bij de drogisterij. Die liet een kleine week later weten dat ze niet werden geaccepteerd, omdat ze al geopend en gebruikt waren. Daarmee zouden de flessen onverkoopbaar zijn geworden. 

Een of twee pufjes

Daarna stuurde de klant een aanmaning. Toen de drogisterij alsnog niet betaalde, sleepte hij het bedrijf voor de rechter. De klant stelt dat hij gerechtigd was om de flessen parfum te openen en door een of twee pufjes te testen om erachter te kunnen komen hoe deze ruiken.

In de algemene voorwaarden stond wel duidelijk dat de parfumflessen niet geopend mochten worden. Toch vindt de kantonrechter dat consumenten dat 'in beginsel' wel mogen doen. Alleen voor producten als ondergoed, lippenstift of tandenborstels kan vanwege hygiënische redenen een uitzondering gemaakt worden. De kantonrechter vindt niet dat parfum hier onder valt. 

Quote

"De consument is ook niet aansprakelijk voor waardevermindering"

Vonnis kantonrechter

"De consument is ook niet aansprakelijk voor waardevermindering als het product is gebruikt om de aard en kenmerken daarvan vast te stellen", schrijft de kantonrechter in het vonnis. "Dat kan in de gegeven omstandigheden het één of enkele keren sprayen van de parfum zijn, zoals eiser ook heeft gedaan. Een verdergaand gebruik is niet gesteld of gebleken."

Volgens de kantonrechter had de drogisterij kunnen voorkomen dat de flessen geopend zouden worden door bijvoorbeeld testers mee te sturen. Dat kan 'zeker bij duurdere parfums raadzaam zijn'. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938