Start van hoofdcontent

Stad

nl

Alle opgepakte activisten bezetting Binnengasthuis van UvA weer vrij

18 januari 2023, 08.33 uur
Door AT5 · Foto: Inter

Alle activisten, 30 in totaal, die maandagavond het Binnengasthuis van de UvA hadden bezet en werden aangehouden, zijn weer vrijgelaten. Ze blijven nog wel verdachten in de zaak. 

Inter Visual Studio

Van de 30 activisten werden er 23 in het pand aangehouden voor huisvredebreuk. Zes personen zijn buiten het pand aangehouden omdat zij niet naar de nieuwe aangewezen demonstratielocatie wilden gaan en één persoon is opgepakt omdat hij niet naar een bevel van de politie luisterde. 

Het gebouw van de UvA werd maandagmiddag bezet door tientallen activisten. Zij eisten dat de universiteit de samenwerking met Shell stopzet. Rond 20.30 uur begon de Mobiele Eenheid met het ontruimen van het pand aan het Turfdraagsterpad. Gemakkelijk ging dat niet, aangezien de activisten met onder meer fietsenrekken de deur hadden gebarricadeerd. Uiteindelijk was iedereen rond 23.30 uur het pand uit. 

De UvA liet weten dat het niet tegen protesteren of demonstreren is, maar dat de bezetting te ver ging. Voorzitter Geert ten Dam heeft daarom namens de universiteit aangifte gedaan tegen de activisten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938