Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bestuursvoorzitter Sweelinck College biedt excuses aan na kritiek op sluiting: "Spijt mij zeer"

23 januari 2023, 19.11 uur · Aangepast 24 januari 2023, 07.48 uur · Door AT5

Het Sweelinck College vlak bij het Museumplein in Zuid blijft toch open na komend schooljaar. De sluiting, die vorige week bekend werd gemaakt, kwam onverwacht voor de docenten, leerlingen en hun ouders. Maar na reacties vanuit die groep op de sluiting heeft het bestuur besloten om de middelbare school toch door te zetten. 

AT5

"Als we kijken naar het Sweelinck dan zien we dat de school onvoldoende aantrekkingskracht heeft voor leerlingen en dat de onderwijskwaliteit onder druk staat. Wat we nu gezegd hebben is dat het Sweelinck openblijft, maar we gaan aan de gang met de problemen die er zijn", reageert bestuursvoorzitter Barbara Dijkgraaf tegen AT5.

Docenten van de middelbare school noemden de afgelopen week een 'rollercoaster', Dijkgraaf begrijpt dat. "Ik vind het heel spijtig om te horen, dat doet mij ook echt pijn. Dat er met deze situatie onrust en onduidelijkheid is geweest begrijp ik heel goed en dat spijt mij ook zeer." Dijkgraaf benadrukt daarnaast dat de school 'gewoon' een open dag gaat organiseren en dat zij nieuwe brugklassers verwelkomen.

Aantal leerlingen afgenomen

Eerder vandaag schreef Dijkgraaf een brief aan de ouders van de leerlingen. "Terugblikkend moeten we constateren dat we de consequenties voor leerlingen én medewerkers niet goed hebben uitgewerkt", aldus de bestuursvoorzitter. "Er waren nog geen afgestemde plannen, die zouden later ontwikkeld worden. Daardoor ontstond veel verwarring en onduidelijkheid. Het voorgenomen besluit leidde tot emoties en kritische vragen, dat betreuren we."

De middelbare school zou in eerste instantie de deuren sluiten omdat het aantal leerlingen de afgelopen vijf jaar steeds verder zou zijn afgenomen. "Wij kunnen met een dalend aantal leerlingen daarom niet meer de kwaliteit bieden die van ons verwacht mag worden", schreven ze toen aan de ouders. De ouders waren het er niet mee eens en begonnen een petitie tegen de sluiting, deze is ondertussen door ruim 700 mensen ondertekend.

Diploma halen?

De middelbare school zou nog wel dit en komend schooljaar openblijven. Leerlingen die in 2 mavo en 3 havo zitten zouden daardoor hun diploma nog kunnen halen. Andere leerlingen werd beloofd dat ze een 'passende plek' ergens anders zouden krijgen. Dat plan is nu definitief van tafel. "De leerlingen (en dat geldt voor alle leerjaren kunnen op het Sweelinck College blijven en een diploma halen", zo staat er in de brief. 

Het bestuur wil door middel van gesprekken met de medewerkers, leerlingen en ouders het vertrouwen herstellen. "Laten we de krachten bundelen en in goed overleg en gezamenlijkheid ons inzetten voor het Sweelinck College."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938