Start van hoofdcontent

Metropool

nl

Onrust en verwarring over nieuw puntensysteem voor sociale huurwoningen

25 januari 2023, 07.20 uur · Aangepast 25 januari 2023, 10.56 uur · Door Mischa Korzec

Grote schrik bij woningzoekenden als ze zien op welke plek ze staan na invoering van het nieuwe systeem bij sociale huurwoningen. Vooral in Purmerend doen mensen hun beklag op Facebook. Robin de Jong zag na drie jaar wachten op een sociale huurwoning dat hij langzaam van nummer 600 naar nummer 200 steeg. Maar na de invoering van het nieuwe systeem staat hij opeens op nummer 1200.

Veel onrust bij nieuw puntensysteem sociale woningen - NH Nieuws / Mischa Korzec

Robin de Jong leidt een zwervend bestaan. Na zijn scheiding is hij dakloos en zwerft hij van bank naar bank. Omdat zijn ex en kind nog in Purmerend wonen zoekt hij een huis in de buurt, maar daar is hij niet alleen in. Sinds kort is er een nieuw systeem waardoor mensen die echt een huis nodig hebben sneller aan de beurt moeten komen. Maar dat werkt voor hem niet goed. "Met het nieuwe systeem zie ik de wachtlijsten alleen maar langer worden."

Punten

Met het nieuwe systeem kan je op verschillende manieren punten verzamelen. Hoe meer punten je hebt, hoe beter je kans is op een woning. Door je inschrijvingsduur bouw je één punt per jaar op. Door vier keer per maand te zoeken kan je ook één punt per maand verdienen. Maar ook door je persoonlijke situatie (bijvoorbeeld een scheiding) kan je punten krijgen. Met dit systeem moeten actief woningzoekenden een betere kans krijgen.

Quote

“Dit systeem klopt voor geen meter"

Robin de Jong, woningzoekende in Purmerend

In het nieuwe systeem krijgen gescheiden ouders extra punten, "Maar dan moet dat binnen een jaar na de scheiding worden aangevraagd", zegt Robin. Omdat hij en zijn vrouw in 2019 uit elkaar gingen en het nieuwe systeem toen nog niet bestond, moet hij die punten missen. Omdat Robin geen huis heeft en dus ook geen thuiswonend kind heeft, krijgt hij ook geen punten voor die situatie. “Dit systeem klopt voor geen meter”, verzucht hij.  

Ook op de Facebookpagina Actiegroep Sociale Woningnood Purmerend is er veel onduidelijk over het nieuwe systeem. Wat niet meehelpt, is dat de site nog niet helemaal lekker werkt. Mensen staan op dezelfde plek in de rij voor hetzelfde huis, terwijl ze verschillende hoeveelheden punten hebben.

Ook fluctueert de plek voor een woning van veel mensen. "Ik was eerst positie 1 deze week bij een woning en toen opeens 200", schrijft een woningzoekende. Anderen bellen met Woonmatch en krijgen te horen dat er nog druk gewerkt wordt aan de site.

Woonpunten - NH Nieuws / Mischa Korzec

Weinig aanbod

Ondertussen zoekt Robin stug door naar een huis. "Het enige wat ik nu kan doen is zoekpunten vergaren." Helaas zijn er maar weinig woningen waar hij op kan reageren vanwege zijn slechte been. Na een zware operatie heeft hij een bekkeninstabiliteit en spieruitval van zijn been. "Ik ben al drie keer van de trap gevallen", zegt hij. "Ik kan niet reageren op woningen met veel trappen."

Deze week kan hij op één woning reageren als hij zijn gegevens invult. Als hij dat niet doet, verliest hij opgebouwde zoekpunten. "Deze is maar één hoog, dat is niet optimaal, maar het moet maar", zegt hij als hij voor zijn computer zit. In totaal reageren er 2293 mensen op dezelfde woning en staat hij als 1321e in de rij omdat hij maar drie jaar ingeschreven staat en dus maar drie wachtpunten heeft.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938