Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sierplein vernieuwd met stenen Stopera: "De stenen lagen allemaal dwars"

27 januari 2023, 15.45 uur · Door AT5 Producties

In Nieuw-West wordt het Sierplein heringericht. Het plein was toe aan een opknapbeurt en krijgt een nieuwe uitstraling. Omgevingsmanager Koen van der Gun vertelt in Het Verkeer over de werkzaamheden. 

AT5

Het Sierplein is nauwelijks te herkennen als we in Nieuw-West aankomen. Eigenlijk zou de SierMarkt hier staan, maar deze is tijdelijk verplaatst naar de Tourniairestraat. Omgevingsmanager Koen van der Gun vertelt dat het opknappen van het plein hoognodig was. "Er is veel wateroverlast geweest en daarom zijn er ook wat uitspoelingen geweest." Bij een uitspoeling zakken alle mineralen in de bodem mee met het regenwater tijdens een stortbui. "Ook zijn er veel tegels gebroken en was er een rattenoverlast", zegt Van der Gun. 

AT5

"Het plein zal opnieuw ingericht worden met deels nieuwe materialen en deels hergebruikte materialen", vertelt projectleider Roel de Groot. Bijzonder aan dit project is dat de stenen worden vervangen met de rode stenen die eerst bij de Stopera hebben gelegen. "Ook komt er een u-vormige groenstrook van bomen met bankjes eronder en zitplekken."

Tenslotte wordt ook het oorlogsmonument voor de Tweede Wereldoorlog verplaatst op het Sierplein. Nu is deze voor de werkzaamheden tijdelijk weggehaald, maar zal voor de herdenking op 4 en 5 mei weer toegankelijk zijn. 

Quote

"Met het nieuwe ontwerp wordt het plein een stuk gezelliger"

Voorbijganger Sierplein

"Geweldig", reageert een dame op de vernieuwing van het plein. "Het heeft veel te lang geduurd. De stenen lagen allemaal dwars. Je breekt zo je nek d'r over."

Ook een andere voorbijganger is tevreden. "Het was een marktplein en dus niet heel gezellig door alle kraampjes die er hadden moeten staan." Samen met zijn kind is hij aan het kijken naar het werk. "Met dit nieuwe ontwerp wordt het gewoon een stuk gezelliger."

Werkzaamheden aan het Sierplein - AT5

Gevolgen voor het verkeer

De werkzaamheden aan het Sierplein hebben geen grote impact op het verkeer, laat Van der Gun weten. Alleen fietsers aan de Johan Huizingalaan worden achter het winkelcentrum omgeleid. Voetgangers kunnen altijd langs het werk lopen en ook automobilisten ervaren geen hinder. 

Het plein en het monument zal voor 4 en 5 mei weer bereikbaar zijn voor voetgangers. De werkzaamheden zijn dan nog niet helemaal klaar. Deze duren tot ongeveer midden juni. 

Meer informatie op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.