Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente gaat bijdrage aan omstreden Anne Frank-onderzoek niet terugvragen

26 januari 2023, 18.00 uur · Aangepast 26 januari 2023, 20.22 uur · Door AT5

De gemeente gaat de bijdrage van 100.000 euro aan het coldcase-onderzoek naar de verrader van Anne Frank niet terugvragen. Het onderzoek, waarvan het boek 'Het verraad van Anne Frank' verscheen, concludeerde dat een Joodse notaris de familie Frank verraden moet hebben, maar kon al snel op een hoop kritiek rekenen.

Het achterhuis, waar Anne Frank twee jaar ondergedoken zat - Anne Frank Stichting

Zo stelde Anne Frank-specialist David Barnouw bijvoorbeeld dat het internationale onderzoeksteam helemaal niet kon aantonen dat de notaris de verrader was. "Er zit geen smoking gun bij deze man. En een anoniem briefje, daar geef ik als historicus minder om. Dat kan iedereen geschreven hebben."

Ook een kritisch tegenonderzoek dat in maart vorig jaar verscheen, haalde de bevindingen van de onderzoekers onderuit. Daarop besloot Uitgeverij Ambo Anthos het boek per direct uit de handel te halen.

Oud-FBI-agent Vince Pankoke en journalist Pieter van Twisk, die meewerkten aan het onderzoek, zeiden geschrokken te zijn van de ophef, maar bleven hun werk verdedigen. In een reactie schreven ze het onjuist te vinden dat criticasters hun onderzoek niet langs een opsporings-, maar langs de wetenschappelijke meetlat hebben gelegd.

NH Nieuws/AT5

Kort na de ophef bleek dat de gemeente een bedrag van 100.000 euro ter beschikking had gesteld aan het onderzoek. Wethouder Touria Meliani beloofde destijds te onderzoeken of het bedrag nog teruggevorderd kon worden.

'Afspraken nagekomen'

Dat blijkt niet mogelijk te zijn, schrijft wethouder Shula Rijxman die de portefeuille van Meliani inmiddels heeft overgenomen. De gemeente zou voor het terugvorderen geen poot hebben om op te staan, omdat "de onderzoeksaanpak voldoende is gevolgd en de met de gemeente gemaakte afspraken voldoende zijn nagekomen."

Ook laat Rijxman weten dat de gemeente 'nadrukkelijk geen inhoudelijke bemoeienis' met het onderzoek heeft gehad, "zoals gebruikelijk bij onafhankelijk onderzoek waaraan de gemeente bijdraagt."

Dagboek

In 1942, wanneer Nederland is ingenomen door de Nazi's, moet de bijna 13 jaar oude Anne Frank onderduiken in een achterhuis aan de Prinsengracht. Ze houdt daar een dagboek bij. Ruim twee jaar later wordt Anne samen met haar familie door de Duitsers ontdekt en gedeporteerd naar het concentratiekamp in Auschwitz. Het is nooit duidelijk geworden hoe de onderduikers ontdekt zijn.

Later wordt Anne overgeplaatst naar Bergen-Belsen waar ze, net als haar zus Margot overlijdt. Het dagboek dat Anne in Amsterdam heeft achtergelaten, wordt in 1947 door vader Otto Frank uitgebracht. Het zal in de jaren die volgen uitgroeien tot een van de meest gelezen boeken ter wereld.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938