Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Waterschap moet nog voor 237 miljoen euro aan belasting innen

27 januari 2023, 13.43 uur · Aangepast 27 januari 2023, 19.07 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Waternet moet nog, namens het Waterschap, voor 237 miljoen euro aan waterschapsbelasting aan alle klanten van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht sturen. Het gaat om rekeningen voor een deel van 2021 en 2022.

Een woordvoerder van Waternet laat aan AT5 weten dat de rekeningen een verjaringstermijn van drie jaar hebben. Ze verwacht dat de facturen binnen die termijn nog wel verstuurd gaan worden en dat er daarom geen problemen ontstaan.

200 miljoen euro

CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma vroeg deze week in de gemeenteraadsvergadering opheldering over de situatie bij Waternet. Hij had gehoord dat het om een achterstand van 200 miljoen ging, die niet meer geïnd kan worden omdat de verjaringstermijn één jaar zou zijn.

Volgens de woordvoerder van Waternet klopt dat deel van het verhaal dus niet. De rekeningen zijn volgens haar nog wel te innen. Dat zou de komende tijd gebeuren. De woordvoerder zegt dat de aanslagen van 2022 niet in één keer verstuurd gaan worden, maar in batches. 

Quote

"Feitelijk raakt het de gemeente niet, omdat het gaat over een ander bestuursorgaan"

Shula Rijxman, wethouder Deelknemingen

Wethouder Rijxman (Deelnemingen) zei tijdens de gemeenteraadsvergadering tegen Boomsma dat ze wilde proberen uit te leggen 'waarom ik geen antwoord heb op uw vragen'. "Feitelijk raakt het de gemeente niet, omdat het gaat over een ander bestuursorgaan." Wel zou Rijxman het 'signaal doorgeven' aan de wethouder Water, dat is Melanie van der Horst, en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Herhalen

Boomsma vroeg wethouder Shula Rijxman tijdens de vergadering meerdere keren of het om een bedrag van 200 miljoen ging. Rijxman ging er niet op in, maar ontkende het ook niet. "Ik blijf herhalen wat ik gezegd heb, de gemiste belastinginkomsten gaan de gemeente niet raken." En na nog een vraag van Boomsma zei ze: "Het klopt dat er een probleem is waar we naar aan het kijken zijn, het is een probleem waar ik vanaf afstand naar kijk."

Rijxman zei dat de gemeente later nog wel een brief gaat sturen naar gemeenteraadsleden over de situatie. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938