Start van hoofdcontent

Stad

nl

Marco moet jongerenwoning uit, maar waarheen? "Ik woon al mijn hele leven in Amsterdam"

30 januari 2023, 07.00 uur · Aangepast 30 januari 2023, 18.06 uur · Door Stefan Bunschoten

Het lage aantal sociale huurwoningen voor reguliere woningzoekenden leidt tot problematische situaties. Zo ook in het geval van Marco Dreijer. Hij huurt nu een jongerenwoning, maar dat contract loopt binnenkort af en bij nieuwe sociale huurwoningen wordt hij telkens afgewezen. 

Vorige week bleek dat vrijwel alle sociale huurwoningen in 2021, recentere cijfers waren er nog niet, gingen naar woningzoekenden die urgentie hadden of van een voorrangsregeling gebruik maakten. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met een medisch probleem, statushouders of jongeren (met tijdelijke contracten).

Een woning die toegewezen werd aan een kandidaat met voorrang. Marco stond op plek 217.

Dreijer (32) was dus iemand die gebruik maakte van een voorrangsregeling, maar inmiddels is hij een reguliere woningzoekende. Hij ziet het somber in, mede omdat hij als freelancer in de culturele sector geen koopwoning of huurwoning in de vrije sector kan betalen. "Je zou bijna zeggen, ik ga de straat op, dan ga ik maar een jaar dakloos wonen, en dan kan ik ergens ga aankloppen met 'hoi, mag ik een voorrangsregeling, want ik woon op straat'."

Sinds januari is er een nieuw puntensysteem. Dreijer krijgt extra punten omdat hij de jongerenwoning achterlaat. Die punten krijgt hij alleen pas over zes weken, net voordat hij zijn woning uit moet. Een verzoek om een paar maanden uitstel, zodat hij met de extra punten op woningen kon reageren, werd afgewezen. In de mail stond dat hij 'vijf jaar in Amsterdam heeft kunnen wonen'.

Mail van woningcorporatie De Key aan Dreijer:

"Toen je de woning huurde, was bekend dat dit voor vijf jaar was. (...) Je hebt vijf jaar kunnen wonen in Amsterdam, waarbij jouw inschrijfduur bij Woningnet bleef doorlopen. Na deze vijf jaar willen wij een andere woonstarter de kans geven op een woning in Amsterdam. "

"En toen dacht ik, vijf jaar in Amsterdam mogen wonen? Ik woon hier al mijn hele leven", vertelt Dreijer. "Ik ben er naar de basisschool geweest, de middelbare school, het mbo. Ik heb altijd al mijn werk hier gehad, mijn ouders wonen hier, mijn opa's en oma's. Ik heb niet vijf jaar in Amsterdam gewoond, ik woon al mijn hele leven in Amsterdam."

Quote

"Fingers crossed dat het lukt. Ik weet oprecht gewoon niet wat ik anders moet"

Marco Dreijer

Of hij met de extra punten wel een sociale huurwoning vindt, is nog de vraag. "Ik hoop het vooral. Ik durf het gewoon niet meer te zeggen, ook na jullie artikel waarin stond dat er maar 23 woningen waren. Fingers crossed dat het lukt. Ik heb er vertrouwen in, want ik weet oprecht gewoon niet wat ik anders moet."

Wethouders Zita Pels, Rutger Groot Wassink en Shula Rijxman schreven vorige week in een brief aan de gemeenteraad dat er elk jaar ongeveer 7000 sociale huurwoningen vrijkomen, maar dat de aantallen kwetsbare woningzoekenden die de gemeente moet huisvesten een 'te grote opgave voor de stad' zijn.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938