Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Ondanks onzekere financiën blijft komst nieuwe Meervaart prioriteit voor cultuurwethouder

3 februari 2023, 20.00 uur · Aangepast 5 februari 2023, 14.18 uur · Door Nicolai Brannan

Het stadsbestuur houdt in aanloop naar de voorjaarsnota alle grote investeringen tegen het licht. In financieel onzekere tijden moeten er keuzes gemaakt gaan worden, maar een nieuwe Meervaart in de Sloterplas blijft prioriteit als het aan cultuurwethouder Touria Meliani (GroenLinks) ligt. Dat zegt zij in AT5's Park Politiek. "We moeten Nieuw-West niet in de steek laten wat betreft cultuur."

Niet alle gewenste investeringen de komende jaren kunnen meer doorgaan. Keuzes zijn volgens het college nodig met het oog op een 'houdbare schuld en een sluitende begroting'. Bij de zogeheten voorjaarsnota, die in mei gepresenteerd wordt, moet daar duidelijkheid over komen. Grote projecten zoals de bruggen over het IJ, OBA Next en de nieuwe Meervaart worden heroverwogen.

Achtergesteld

Voor wethouder Meliani blijft echter een nieuwe Meervaart prioriteit. "Nieuw-West is heel erg achtergesteld als je kijkt naar cultuur. Onlangs hebben we in broedplaats De Vlugt een filmhuis geopend, dan zie je hoe belangrijk het is om in een buurt een bioscoop te hebben. Er is gewoon nauwelijks cultuur en als het er al is zijn het kleine plekken die tijdelijk bestaan."

Maar is het in financieel onzekere tijden niet beter om bijvoorbeeld te investeren in schimmelwoningen in Nieuw-West? "Ik denk dat we én én moeten doen", zegt Meliani. "We kunnen ook niet vooruitlopen op de voorjaarsnota. We hebben als college een enorme opgave. We moeten ook naar het geheel kijken. De Meervaart staat ter discussie, maar ook het nieuwe Slavernijmuseum."

Meliani wil niet vooruitlopen op de keuzes. "Ik kan je wel zeggen dat ik de afgelopen jaren gestreden heb voor meer cultuur in Nieuw-West, waaronder de nieuwe Meervaart. Zoals ik zei: we moeten Nieuw-West niet in de steek laten wat betreft cultuur, want ook dat is belangrijk"

De nieuwe locatie van de Meervaart

Een eventueel nieuwe Meervaart krijgt volgens Meliani een belangrijke functie in het stadsdeel. "Daar vindt heel veel educatie plaats, daar kun je anderen ontmoeten, daar kun je spelen en verhalen zien die je nooit eerder hebt gezien. Zoals ik dat als kind ook nooit heb gehad. Ik vond het fantastisch om in mijn buurt ergens naartoe te gaan en anderen te ontmoeten."

Ze vervolgt: "We moeten gebalanceerd kijken naar wat nodig is. Ik vind het belangrijk dat het theater er komt en zal er ook altijd voor gaan staan., maar ik vind het ook een college-verantwoordelijkheid om naar het geheel en de prioriteiten te kijken. Wat mij betreft is dit één van de prioriteiten."

Quote

"Dat wil niet zeggen dat we nu weten hoeveel geld er precies bij moet, maar we bouwen er op basis van een goed plan naar toe"

Touria Meliani, wethouder kunst en cultuur

Zodra het nieuwe theater er in de Sloterplas staat, moet er jaarlijks ook structureel meer subsidie naar de Meervaart. Welk bedrag? Dat is nog niet duidelijk. "Als je een plan maakt, dan moet er geld bij. Waarom zou je een gebouw neerzetten en niet nadenken over het geld?"

Exploitatie 

Meliani zegt dat er goed nagedacht moet gaan worden over de exploitatie. "Dat betekent dat je moet nadenken over de publieksgroepen, wat kan ik privaat binnenhalen? Wat kost een investering en is het haalbaar? Dat hoort bij een gezonde organisatie. Die verantwoordelijkheid hebben wij. Dat wil niet zeggen dat we nu weten hoeveel er precies bij moet, maar we bouwen ernaar toe op basis van een goed plan. Op basis van dat plan weet je hoeveel er extra bij moet. Dat is nu te ver vooruit. In 2028-2029 zitten we in een nieuwe situatie.

Ze besluit: "Het stadsdeel is ook gegroeid van volgens mij 150.000, richting 200.000 en misschien straks wel 250.000. Er staat één theater. Ik ga er vanuit dat met alle bezoekers die er komen, plus de mensen uit de regio, de Meervaart in staat is die plek te runnen. Wij dienen dat als gemeente goed te monitoren en met hen samen te kijken naar een goede exploitatie. Wij dragen gezamenlijk die verantwoordelijkheid."

Bekijk hier het hele gesprek met wethouder Touria Meliani, waarin ze ook stilstaat bij de Amsterdamse cultuursector na corona én de komst van het Slavernijmuseum. 

AT5

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected]