Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zoektocht naar nieuwe nachtburgemeester start komend weekend

8 februari 2023, 12.44 uur · Aangepast 8 februari 2023, 13.00 uur · Door AT5

De vacature voor een nieuwe nachtburgemeester opent komende zaterdag. Het is de bedoeling dat er op 22 maart een nieuwe nachtburgemeester gekozen wordt.

Dat is bijna vier jaar na het vertrek van de vorige. In 2018 werd Shamiro van der Geld verkozen, maar hij stopte in juni 2019. Sindsdien wordt de functie ingevuld door waarnemend nachtburgemeester Ramon de Lima. Door de uitbraak van het coronavirus stelde Stichting Nachtburgemeester de verkiezingen eerder uit.

De functie van nachtburgemeester werd in 2002 in Amsterdam geïntroduceerd, als initiatief van de fractie van GroenLinks om het Amsterdamse nachtleven te verbeteren. Nachtburgemeesters worden voor een termijn van twee jaar gekozen en kunnen daarna ook voor een nieuwe periode herkozen worden.

Gezicht

"Als het gezicht van de nacht speelt de nachtburgemeester een betekenisvolle rol voor de Amsterdamse nachtcultuur", zo valt te lezen in de functieomschrijving. "De nachtburgemeester geeft de nacht extra zichtbaarheid en behartigt de belangen van de nacht richting de politiek."

Alle sollicitaties gaan eerst langs een selectiecommissie, laat de stichting weten. Hoe de stemprocedure daarna zal verlopen, wordt later bekend gemaakt. Solliciteren kan tot 22 februari via de website van de stichting.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938