Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema: "Projectie met antisemitische boodschap nieuw dieptepunt"

10 februari 2023, 18.05 uur · Door Robin Antonisse & Nicolai Brannan

Het projecteren van de tekst 'Anne Frank uitvinder van de balpen' op het Anne Frank Huis is een nieuw dieptepunt van antisemitisme. Dat zegt Femke Halsema in AT5's Het Gesprek met de Burgemeester. Volgens de burgemeester loopt het politie-onderzoek volop. "Voor zover ik weet zijn er op dit moment geen verdachten in beeld."

Op het museum werd maandagavond de tekst 'Anne Frank uitvinder van de balpen' geprojecteerd. Deze tekst impliceert dat Anne Frank haar dagboek niet zelf heeft geschreven. 

Volgens de complottheorie is het dagboek van Anne Frank met een balpen geschreven, terwijl deze pas na de Tweede Wereldoorlog in gebruik zijn geraakt. Uit onderzoek kwam naar voren dat in de jaren 60 een onderzoeker losse vellen papier in het dagboek achterliet die met een balpen geschreven waren, maar dat het niets afdoet aan de echtheid. 

"Het Anne Frank Huis is natuurlijk een internationaal icoon van de herinnering aan de Holocaust. Voor Anne Franks gedachtegoed geldt dat ook. De herinnering aan haar is ons in Amsterdam, nationaal, maar ook internationaal dierbaar. Dat je dat bezoedeld, is echt een gruwelijke daad", zegt Halsema.

Volgens de burgemeester is de Joodse gemeenschap geschrokken. "Het aantal incidenten lijkt toe te nemen, mensen voelen zich daardoor onveilig en zijn bezorgd en gekwetst. Omdat je met voeten een herinnering treedt van mensen die al genoeg pijn doet."

Quote

"Tegen diegenen die het in hun botte gruwelijke hoofd halen: echt heb respect"

burgemeester femke halsema over mogelijke actie tijdens dodenherdenking

De mogelijke dader(s) zijn waarschijnlijk vanaf de overkant langsgereden, zegt Halsema. "Het is vanuit een busje gedaan. Dat heeft niemand in de gaten gehad. Het Anne Frank Huis zelf wordt heel goed beveiligd, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Dat geldt alleen niet voor de wijde omgeving daaromheen en daar hebben mensen misbruik van gemaakt."

De burgemeester roept mensen op die zulke incidenten in het vervolg zien direct 112 te bellen. Voor het projecteren van de antisemitische tekst maandag zijn voor zover Halsema weet nog geen verdachten in beeld. "Maar het onderzoek loopt volop", stelt ze.

Dodenherdenking

Een mogelijke actie van extremisten tijdens Dodenherdenking heeft de aandacht van de politie, zegt de burgemeester. "Het is verontrustend. Tegen diegenen die het in hun botte gruwelijke hoofd halen: echt heb respect. Denk aan de pijn die mensen hebben. Denk aan het belang van herdenken. Denk aan onze beschaafde samenleving. Respecteer Amsterdam. Respecteer de Joodse gemeenschap. Respecteer de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog."

Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting, noemt de projectie afgrijselijk en pleit voor het strafbaar stellen van het ontkennen van de holocaust. Chanan Hertzberger, voorzitter van het Centraal Joods Overleg, laat weten zich zorgen te maken over de ontwikkelingen rond antisemitisme.

AT5

Bekijk hieronder het hele Gesprek met de Burgemeester, waarin Halsema ook nog ingaat op de impact voor de Turkse en Syrische gemeenschappen in Amsterdam na de aardbeving afgelopen maandag en hoe Amsterdam zijn 750e verjaardag in 2024/25 gaat vieren.

AT5

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].