Start van hoofdcontent

Stad

nl

Niet iedereen blij met plan om bruine kroeg te beschermen: "Politiek bemoeit zich overal al mee"

12 februari 2023, 13.34 uur · Door Ronald Olsthoorn

De PvdA gaat komende week tijdens een raadsvergadering voorstellen om bruine kroegen in de stad aan te wijzen als gemeentelijke monumenten. Veel uitbaters van bekende bruine kroegen in de stad zijn sceptisch over het plan. 

AT5

"Als een schilder zijn schilderijen niet verkoopt, moet 'ie stoppen met schilderen'', zeggen ze bij café Oosterling in de Utrechtsestraat. En: "In een monument kun je niet werken", zeggen ze bij café Krom.

Tiel Netel jr. van café Papeneiland vindt het op zich een sympathiek idee, maar vraagt zich af hoe ver die bemoeienis van de overheid dan gaat als ook het interieur misschien in de toekomst een beschermde status krijgt: "Ze bemoeien zich nu al overal mee als je even een stoel buiten wilt zetten."

Oudste kroeg van de stad

Lian Heinhuis (PvdA) legt aan de bar uit dat het niet zo is dat de stad niet meer mag of zal veranderen: "Het is ook niet bedoeld om te zeggen: er mag geen wijnbar meer bij komen, of een juice bar of wat dan ook. Maar we willen wel beschermen wat belangrijk is, dat niet alles verloren gaat."

Jasper Gottlieb en Wout Meulemans namen een van de oudste kroegen van de stad over

Café De Druif, waarschijnlijk de  oudste kroeg van de stad, al lag die in het begin officieel nét buiten de stadsgrenzen, is net van eigenaar gewisseld. Ron van Drecht heeft zijn zaak na decennia verkocht aan vier jonge Amsterdamse ondernemers die het initiatiefvoorstel van de PvdA niet nodig hadden om zelf tot het inzicht te komen dat ze het eeuwenoude interieur zoveel mogelijk in stand willen houden.

"Dit is gewoon van 1585 en als er een of andere slicke ondernemer was geweest, had 'ie het morgen bij het grofvuil kunnen zetten", zegt Jasper Gottlieb, een van de ondernemers die De Druif overnam. De heren bezweren dus dat ze niet alles, maar wel veel bij het oude zullen houden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938