Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechtbank: politie mocht wijkagent Steven uit West met buitengewoon verlof sturen

15 februari 2023, 15.44 uur · Aangepast 15 februari 2023, 18.58 uur · Door Flip Linssen

De rechtbank heeft vanmiddag besloten dat er voldoende onderbouwing was om wijkagent Steven de Groot in januari 2021 weg te sturen uit stadsdeel West. De politie besloot de wijkagent na meerdere incidenten op buitengewoon verlof te sturen. Het besluit stuitte op veel onvrede van Steven en de jongeren uit de buurt met wie hij werkte. Onder andere de dunne lijn tussen zijn werk en de band met de jongeren zorgde ervoor dat hij uit de wijk werd gehaald.

Intagram / pol_overtoomsesluis

Steven de Groot werkt tot januari 2021 als wijkagent in West. Hij is bekend bij de jongeren en heeft een bijzonder persoonlijke aanpak om met hen in contact te komen. In het programma Ajouad en de Top 600  is te zien hoe de wijkagent praat met de jongeren in de wijk, soms in straattaal en op de manier waarop de jongeren ook met elkaar praten. Hij staat in goed contact met de jongeren daar en heeft in tegenstelling tot veel agenten ook een amicale band met de jeugd in dat stadsdeel.

Té amicaal, volgens sommige collega's. Ongeveer een jaar na het uitzenden van de documentaire, het voorjaar van 2020, wordt De Groot plotseling met 'buitengewoon verlof' naar huis gestuurd door de politie Amsterdam.

Spreekverbod

De reden dat hij weggestuurd is, blijft tot aan de zitting van afgelopen december onduidelijk voor De Groot zelf. Een woordvoerder van de politie vertelt eerder aan AT5 dat het niet om zijn aanpak gaat: "Het zijn andere aspecten, conflicten, in het werk geweest waarom hij met buitengewoon verlof is gestuurd. Dit kent een langere voorgeschiedenis waar we (vanwege privacy) inhoudelijk niet op in kunnen gaan." 

De Groot wordt na zijn vertrek naar een bureau in De Pijp verplaatst, waarin hij een jaar lang een andere rol dan wijkagent vervult. Hierna zou hij terug mogen komen als hij een goede beoordeling zou krijgen. "Die heeft hij", vertelt zijn raadsman. Maar volgens zijn oude leidinggevende ontbrak hierin zelfreflectie van de wijkagent.

Hij kreeg een spreekverbod opgelegd, enkel met zijn advocaat mocht hij de zaak inhoudelijk nog bespreken. "Dit om de geruchtenstroom op sociale media in te dammen die het aanzien van de politieorganisatie schadde", schrijft de rechtbank. Ook de eerdere conflicten tussen de werkgever en De Groot worden door de rechtbank benadrukt.

Quote

"In district West is geen vertrouwen meer om Steven opnieuw een kans te geven"

Karin van Baarde - leidinggevende politieteam West, tijdens zitting

Werk en privé

Tijdens de zitting anderhalve maand geleden wordt niet meer duidelijk over de reden van vertrek. Onder andere zijn voormalig raadsman Gerard Suijker had toen gehoopt meer uitleg te krijgen over het plotselinge vertrek. De rechtbank omschrijft nu in de toelichting van de uitspraak verschillende incidenten waaruit zou blijken dat De Groot in zijn privétijd ook opkomt voor de jongeren. Zo zou hij buiten werktijd hebben gesport met jongeren uit de wijk. Wanneer er een conflict ontstaat tussen De Groot en zijn collega's over het al dan niet controleren van de coronaregels bij jongeren uit de wijk, is de maat voor de politie vol en volgt het verlof.

Daarnaast vindt een voorval plaats waarbij jongeren vernielingen aanbrengen aan een hotel. De Groot wordt door de jongeren gebeld en komt naar het hotel toe om te bemiddelen. De Groot moet op dat moment een proces-verbaal opstellen, de rechtbank schrijft: "Naar aanleiding van het verzoek antwoordt hij dat hij dat liever niet doet, omdat hij wil voorkomen dat hij in de rechtbank tegenover een jongere komt te staan waarmee hij een goede band heeft." Maar volgens De Groot hadden verschillende collega's allemaal andere belangen tijdens deze situatie, en zit het probleem bij de teamleiding.

Jongeren uit de Kinkerbuurt willen dat wijkagent Steven de Groot terugkomt.

Eind december vorig jaar neemt Karin van Baarde, leidinggevende in team West, het woord in de rechtbank: "Alle conflicten en problemen die zich hebben voorgedaan met betrekking tot steven strekken zich uit over het hele district. In district West is geen vertrouwen meer om Steven opnieuw een kans te geven." Daarom is werken in Oost wel een optie volgens de politie, er zijn daar namelijk andere collega's en zo krijgt hij een nieuwe start", aldus Van Baarde. 

Maar dat is volgens Steven en zijn raadsman geen optie. Ondanks dat hij zich buitengesloten voelt van de groep met wie hij in West werkte, wil hij terug naar 'zijn' West waar hij de jongeren goed kent: "Als ik zelf weg zou gaan, zou het een nieuwe start kunnen zijn. Maar dat is niet meer mogelijk. Iedereen in de stad, en in het land, weet wat er heeft gespeeld."

Teleurgestelde jongeren

Deniz Üresin, ook bekend als voormalig lachgaskoning, was half december aanwezig bij de zitting en is teleurgesteld in de uitspraak. "Ik had echt een heel ander oordeel verwacht, in de zaal wist de tegenpartij niet concreet te omschrijven wat er nou echt aan de hand was", laat hij weten. "Waarom mag hij niet met de jongeren in contact staan en sporten? Ik ben zelf van de lachgashandel afgekomen door hem."

Üresin zegt dat dit bij hem niet ten goede komt aan het vertrouwen in de politie:  "Was het beter om niet voor deze jongeren op te komen dan? Als ze al zo met hun eigen personeel omgaan, hoe gaan ze dan met ons als burgers om?" Wat de voormalig wijkagent nu zal doen is nog onbekend. De politie is in ieder geval niet verplicht hem terug te plaatsen naar zijn oude buurt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938