Start van hoofdcontent

Stad

nl

Middelbare scholieren moeten mobiel in kluis stoppen: "Ze bleven eerst onrustig"

16 februari 2023, 07.00 uur · Door Stefan Bunschoten

Hoe om te gaan met telefoongebruik door leerlingen? Dat is een vraag waar veel middelbare scholen voor staan. Op het Luzac Lyceum in Zuid moeten de telefoons sinds vorige week tijdens lesuren in kluisjes liggen. 

De middelbare school had eerst, net als veel andere scholen, de regel dat de mobieltjes aan het begin van elke les bij de docent ingeleverd moesten worden. "Maar dan zie je toch nog steeds dat leerlingen heel erg onrustig blijven en steeds meer het gevoel krijgen, ik ben afhankelijk van de telefoon", vertelt rector Douwe Boekhoudt. 

Quote

"Als ik mijn huiswerk af moet maken, kan ik dat veel beter doen"

Leerling Luzac

Leerlingen reageren overwegend positief. "Als ik mijn huiswerk af moet maken, kan ik dat veel beter doen zonder dat ik denk, ik moet die persoon nog antwoorden", vertelt een leerling. Toch zijn er ook kritische reacties. "Ik vind het irritant. Ik vind het niet zo'n goede regel eigenlijk ook. Ik heb er niks aan." Tijdens pauzes mogen de leerlingen hun mobiel wel weer pakken, maar volgens Boekhoudt doet lang niet iedereen dat.

Uit een rondgang van AT5 blijkt dat veel scholen werken met telefoonzakken of bakken, waar de smartphones aan het begin van de les in moeten. Ze worden na de les weer meegenomen. Het gaat in ieder geval om het Vossius Gymnasium, het Fons Vitae Lyceum, de Open Schoolgemeenschap Bijlmer, het Gerrit van der Veen College, het Berlage Lyceum, het Amsterdams Lyceum en het Cygnus Gymnasium. 

Quote

"Telefoons en leren passen gewoon helemaal niet goed bij elkaar"

Erik Ex, leraar Cygnus Gymnasium

"We zagen gewoon dat telefoons ontzettend veel aandacht opslurpen en aandacht op school moet naar de leerstof gaan", zegt Erik Ex, leraar geschiedenis op het Cygnus Gymnasium. "Daarom: telefoons en leren passen gewoon helemaal niet goed bij elkaar." Hij spreekt wel van een 'halve maatregel' en wil het liefst naar een situatie toe waarin leerlingen hun telefoon ook niet meer in de pauzes mogen gebruiken. 

De meningen over dat plan verschillen. "Soms zit je in de kantine op je telefoon misschien", geeft een leerling van het Cygnus Gymnasium toe. "Maar we gaan ook naar de Albert Heijn en dan ben je wel sociaal bezig als we daar naartoe lopen." Maar een andere leerling vindt de telefoonzak afleidend. "Je hoort ook vaak dat leerlingen dan naar hun telefoon gaan kijken."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938