Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stemmen voor meer betaalbare woningen of een nachtbus: 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen.

27 februari 2023, 13.55 uur · Aangepast 1 maart 2023, 12.32 uur · Door AT5 Producties

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen. De opkomst van Amsterdammers was in 2019 slechts 53,2 procent, veel lager dan bij andere politieke verkiezingen. Ook jongeren maken minder gebruik van hun stemrecht dan ouderen.  In Amsterdam Informeert vragen we aan het jongste Statenlid van Nederland Anouk Gielen, wat de Provinciale Staten nou precies doen en waarom we toch moeten gaan stemmen.                          

AT5

We ontmoeten Statenlid Anouk Gielen  op een terras in Oost, het stadsdeel waar ze woont. ''De Provinciale Staten gaan eigenlijk over waar dingen gebeuren, ruimtelijk beleid noem je dat dan. Waar komt een windmolen, waar hebben we ruimte voor meer natuur, waar komen betaalbare huizen, waar rijdt straks een nachtbus, thema's die volgens mij super urgent zijn.''  De Provinciale Staten zijn dus eigenlijk een beetje de Tweede Kamer van de provincie. 

Quote

''De Provinciale Staten gaan eigenlijk over waar dingen gebeuren (...) Waar komt een windmolen, waar hebben we ruimte voor meer natuur, waar komen betaalbare huizen, waar rijdt straks een nachtbus.''

Anouk Gielen - lid Provinciale Staten

Gielen, inmiddels 23, ging al jong de politiek in. ''Ik heb dat gedaan omdat ik zie dat juist de grote problemen die nu spelen in de samenleving echt jongeren raken. Wij zijn de laatste generatie die wat kan doen aan de klimaatcrisis en ook de eerste generatie die met de gevolgen te maken krijgt. We moeten dus ook zelf aan die tafel gaan zitten om het beleid te maken om dat soort problemen op te lossen.''

Amsterdammers kunnen stemmen in meer dan 400 stembureaus, met hun stempas en identiteitsbewijs. Amsterdammers die op 2 maart nog geen stempas hebben ontvangen kunnen die online aanvragen tot 10 maart. Bij het stadsloket kan tot 14 maart een nieuwe stempas worden aangevraagd. 

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/verkiezingen.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam