Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Nieuwe wet: verhuurders kunnen boete krijgen bij 'te hoge' huurprijs

27 februari 2023, 17.25 uur · Aangepast 27 februari 2023, 19.26 uur · Door AT5

De gemeente kan vanaf volgend jaar verhuurders kunnen beboeten die teveel huur vragen voor een huurwoning in het middensegment. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening). 

De huurwoningen worden volgens het zogeheten 'woningwaarderingsstelsel', dat al in het lagere huursegment bestaat, beoordeeld. Gemeenten worden verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving. 

Nieuwe huurcontracten

De wet geldt voor nieuwe huurcontracten en voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw. De minister hoopt wel dat de regels de lopende nieuwbouwprojecten niet vertragen, daarom mag er voor woningen die worden opgeleverd na 1 januari 2024 en waarvan de bouw is gestart voor 1 januari 2025 wel 5 procent meer huur gevraagd worden. 

"Veel huurders betalen de hoofdprijs voor een woning die dat echt niet waard is", stelt De Jonge. "Huurders hebben vaak geen keuze en staan met hun rug tegen de muur. Steeds meer woningen zijn onbereikbaar geworden voor mensen met een middeninkomen."

190 euro

Meldpunt !WOON, dat huurders helpt, spreekt van een prima wetsvoorstel. "Nu moet een huurder nog zelf naar de Huurcommissie om de hoge huurprijs aan te vechten, met alle mogelijke gevolgen van dien (intimidatie, opzeggen tijdelijke huurcontract), het is veel beter dat de overheid zélf de handhaving van te hoge huurprijzen doet."

Huurders kunnen daarnaast ook, en ook na zes maanden, zelf naar de Huurcommissie stappen.  De Jonge voorspelt dat de huurprijs van ruim 300.000 woningen in heel Nederland met gemiddeld 190 euro per maand omlaag gaat.

Het wetsvoorstel wordt naar verwachting dit najaar voorgelegd aan de Tweede Kamer