Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veiligheidsmaatregelen bij gedenkteken Mandela, waar vannacht bronzen gezicht verdween

2 maart 2023, 18.56 uur · Door AT5

Eén van de zeven bronzen gezichten op het gedenkteken voor Nelson Mandela in het gelijknamige park in Zuidoost staat sinds vannacht niet meer op zijn plek. De politie is inmiddels een onderzoek gestart, maar van een mogelijke dief ontbreekt op dit moment ieder spoor. De gemeente heeft inmiddels meerdere veiligheidsmaatregelen genomen.

De door bewoners gekozen gedenksteen, ontworpen door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng, werd in de zomer van 2021 onthuld. De zeven gezichten zijn van mensen die in de buurt wonen.

"Ik was geschokt toen ik hoorde dat onze inwoners zijn beroofd van een van onze mooiste kunstwerken", zegt stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing. "Het gedenkteken staat voor vrijheid en past uitstekend binnen ons stadsdeel. Het fungeert vaak als ontmoetingsplaats en wordt ook heel regelmatig genoemd."

Aangifte

Een woordvoerder van het stadsdeel zegt dat er 'alles aan gedaan' wordt om het onderdeel terug te vinden. De gemeente Amsterdam heeft aangifte gedaan van diefstal. Daarnaast zijn hekken, een camera en extra aanhechtingen op en rond het gedenkteken geplaatst.

De politie is inmiddels een onderzoek gestart, maar er is nog geen zicht op een mogelijke dief. De recherche is op zoek naar tips van mensen die vannacht iets hebben gezien.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938