Start van hoofdcontent

Stad

nl

Palen in de binnenstad moeten sluipverkeer tegengaan

8 maart 2023, 08.15 uur · Aangepast 25 augustus 2023, 11.25 uur · Door AT5

Om sluiproutes is de binnenstad tegen te gaan, wil het stadsdeel Centrum meerdere verkeersmaatregelen nemen. Zo komt er een zogenoemd 'palenplan' en wordt er in het noordelijke deel van de Marnixstraat éénrichtingsverkeer ingesteld.

AT5

De palen worden geplaatst op bruggen over de Brouwersgracht, Blauwburgwal en Prinsengracht. Volgens het stadsdeel zijn het 'strategische' plekken die verkeersoverlast in de Westelijke Grachtengordel, de noordelijke Jordaan en Haarlemmerbuurt moeten tegengaan. Bestemmingsverkeer kan nog wel de buurten in- en uitrijden.

In bijna alle gevallen gaat het om vaste (uitneembare) palen, met uitzondering van één verzinkbare paal die de kade van de Keizersgracht met de Haarlemmerbuurt verbindt. Mochten de plannen doorgaan, dan is het voor automobilisten niet meer mogelijk om binnen de westelijke grachtengordel van de ene naar de andere buurt te rijden. Er is een uitzondering voor bestemmingsverkeer, waarmee de gemeente bewoners ondernemers en 'hun gasten' bedoelt.

Sluipverkeer

Met de palen wil de gemeente het sluipverkeer in het gebied aan banden leggen. Via de grachten zoekt het verkeer een snellere route dan hoofdroutes als de Nieuwezijds Voorburgwal en Marnixstraat, die daarvoor bestemd zijn. 

Buurtbewoners klaagden in 2021 al over de overlast die het sluipverkeer veroorzaakte. Bovendien wil het stadsdeel het verkeer dat over de kwetsbare kademuren rijdt zoveel mogelijk beperken. Daarnaast zouden de aanpassingen de kruisingen op de Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk veiliger maken, is het idee.

Uit de eerste resultaten van onderzoek van de gemeente zou blijken dat de paaltjes daadwerkelijk voor minder sluipverkeer zorgen. Verwacht wordt dat de drukte tussen de 15 en 25 procent afneemt. Wel wordt het drukker op de ontsluitende wegen, wat ervoor kan zorgen dat de reistijd voor bestemmingsverkeer toeneemt.

Kaartje van de woonbuurten waar de voorgestelde verkeersmaatregelen zullen gelden - Gemeente Amsterdam

Daarnaast komt op het noordelijke deel van de Marnixstraat, tussen de Bloemgracht en de Brouwersgracht, dus eenrichtingsverkeer. Wie er met de auto komt, kan in de toekomst alleen nog in noordelijke richting dat deel van de weg op rijden. Zo ontstaat ruimte voor een fietsstraat in noordelijke richting en een fietspad in zuidelijke richting. 

De plannen zijn nog niet definitief. Daarvoor moet het stadsdeel eerst nog de bewoners informeren. Er zijn drie informatieavonden gepland waar buurtbewoners en ondernemers bijgepraat worden en hun mening kunnen geven.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938