Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gratis en gezond, maar HPV-vaccin is nog weinig bekend onder jongeren

8 maart 2023, 20.00 uur · Door Michiel Klaassen

De vaccinatiecampagne tegen HPV komt wat langzaam op stoom. Dit jaar mogen mensen tussen de 19 en 26 jaar zich gratis laten inenten tegen het virus, maar dat heeft nog maar 10 procent van die doelgroep gedaan. De GGD gaat met mobiele prikteams en gerichte campagnes proberen de vaccinatiegraad op te krikken.

AT5

Baarmoederhalskanker treft elk jaar zo'n 900 vrouwen. Gelukkig is het betrekkelijk eenvoudig te behandelen. Tien jaar geleden overkwam het Kim Hulscher (50). Inmiddels is ze genezen, vertelt ze op een informatiemarkt in het Amsterdam UMC. "Maar ik heb heel veel last van de gevolgen van de behandelingen." Doordat Hulschers lymfeklieren zijn weggehaald, is haar rechterbeen flink opgezet. Dat heeft altijd compressie nodig." Verder heeft ze darmklachten, blaasklachten, heeft ze vaak last van vermoeidheid en kan ze soms lastig op woorden komen.

Voor Stichting Olijf zet Hulscher zich sindsdien in voor vrouwen die kanker krijgen in en rond de geslachtsorganen. Ruim 4800 vrouwen krijgen ieder jaar de diagnose gesteld. "Ik ben nu 50, in mijn tijd had je het vaccin tegen HPV nog niet. Had ik dat wel gehad, dan was de kans dat ik baarmoederhalskanker had gekregen een stuk kleiner geweest."

Vaccinatiecampagne

Een goede zaak dus, vindt Hulscher, dat mensen tussen 19 en 26 jaar zich dit jaar gratis kunnen laten vaccineren tegen HPV. Tachtig procent van de mensen loopt het virus minimaal één keer op. Meestal geen ramp, vertelt gynaecoloog en oncoloog Luc van Lonkhuijzen. "Maar we weten dat het virus een verhoogd risico geeft op verschillende soorten kankers." Behalve baarmoederhalskanker gaat het om bijvoorbeeld kanker in de penis, anus en de keelholte. 

Hoe krijg je HPV?

HPV wordt overgedragen door fysiek contact.

  • Via de handen en de huid, bijvoorbeeld bij het handen schudden.
  • Via de mond, bijvoorbeeld tijdens zoenen.
  • Bij seksueel contact.

HPV is erg besmettelijk, maar wordt in de meeste gevallen door het lichaam opgeruimd. Niet iedereen die het virus krijgt, wordt dus ziek.

De vaccinatiecampagne van dit jaar geniet waarschijnlijk nog niet de volle bekendheid: in heel Nederland heeft nog maar 10,2 procent van de doelgroep zich gemeld voor de eerste van de twee prikken. In Amsterdam ligt dat percentage nauwelijks hoger.

Mobiel prikteam

De GGD Amsterdam, verantwoordelijk voor de uitvoering van de campagne, gaat daarom de komende tijd gerichter te werk. In het Amsterdam UMC kunnen studenten, medewerkers en bezoekers bij een mobiel prikteam een gratis vaccin komen halen.

Hosni Abderrahim hoefde er niet lang over na te denken. "Goed ook dat het gratis is", zegt de student geneeskunde. "Zelfs een lage prijs kan er denk ik voor zorgen dat mensen denken: ik kijk er later nog wel even naar."

Jesse Brinkman studeert ook geneeskunde en merkt dat leeftijdsgenoten buiten zijn studie de campagne niet echt hebben opgepikt. "Het gaat er maar weinig over. Misschien omdat onder mannen HPV vooral gelinkt wordt aan baarmoederhalskanker." Zelf heeft hij net zijn prik gehaald. "De kans op kanker verkleinen is voor iedereen relevant."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938