Start van hoofdcontent

Stad

nl

Frans Halsbuurt krijgt een nieuwe inrichting: "600 parkeervakken opgeheven"

10 maart 2023, 15.43 uur · Door AT5 Producties

Het Verkeer gaat vandaag langs in de Frans Halsbuurt, waar een grote herinrichting plaatsvindt. Het wordt een autoluwe woonbuurt met meer ruimte voor voetgangers, fietsers, groen en speelmogelijkheden voor kinderen. De buurt is actief betrokken geweest bij het maken van het ontwerp voor de nieuwe inrichting. 

AT5

De Frans Halsbuurt wordt opnieuw ingericht omdat er groot onderhoudswerkzaamheden moesten plaatsvinden en daarbij ook een nieuw ontwerp voor de straten, stoepen en de groenvakken. "Het unieke van de Frans Halsbuurt is dat er 600 parkeervakken zijn opgeheven om ruimte te creëren voor fietsers, voetgangers en sport- en recreatie", legt omgevingsmanager Bianca de Bats uit.  En dat niet alles. ''We gaan de buurt ook Rainproof maken zodat het klimaatbestendig wordt.''

Buurtparticipatie

Buurtbewoners hebben een grote rol gespeeld in het ontwerp voor de herinrichting. Na een buurtinventarisatie zijn diverse bijeenkomsten, een workshop, en schouwbezoeken in de straat georganiseerd. De wens van de buurt voor een autoluwe woonbuurt met ruimte voor groen, spel en recreatie is uitgekomen. Maar tot die tijd is het afzien. "Er komt heel veel zand in huis door de werkzaamheden, maar ja het moet gewoon gebeuren", vertelt een bewoner. 

Een voorbijganger vindt de werkzaamheden hard nodig: "Toen ik hier afgelopen zomer aan het fietsen was, toen was de straat nog open en zaten er allemaal gaten in de weg."

Buurtbewoner Frans Halsbuurt

Gevolgen verkeer

De herinrichting zal plaatsvinden tot 2025, in zestien verschillende fases. Elke fase heeft flinke gevolgen voor het verkeer, aangezien het een drukbezochte route is voor fietsers en voetgangers. "Er zullen omleidingsroutes zijn voor fietsers en ook voor auto's. Maar het blijft wel altijd bereikbaar voor de voetganger", legt de Bats uit. 

Werkzaamheden Frans Halsbuurt - Gemeente Amsterdam

Meer informatie over de herinrichting van de Frans Halsbuurt vind je op: amsterdam.nl/projecten/franshalsbuurt

Kijk voor meer informatie over alle werkzaamheden in de stad op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam