Start van hoofdcontent

Stad

nl

Halsbandparkiet pikt grote gaten in gevel seniorenwoning Zuidoost: "Groene terroristen"

13 maart 2023, 13.00 uur · Door AT5

Bewoners van seniorenwoningen aan de Garstkamp in Zuidoost hebben er sinds een paar weken een aantal bijzondere buren bij. Een groep halsband- en grote alexanderparkieten hebben het complex uitgekozen om zich te nestelen. In de gevels maken zij gaten. De reparatiekosten lopen flink op, volgens woningbouwvereniging Ymere tot enkele honderden euro's per gat.

Waar de meeste Amsterdammers de groene vogel over één kam scheren, blijkt er wel degelijk een verschil te zijn. De grote alexanderparkiet kun je herkennen door de rode vlek op zijn schouders. De halsbandparkiet heeft deze niet. Een bewoonster omschrijft de groene vogels als 'Amsterdamse terroristen'. 

Volgens bioloog en vogelaar Frank van Groen is het gedrag van de parkieten verklaarbaar. "Het gros van de populatie broedt in bomen. Bij een gebrek aan nestruimte kan het zijn dat 'ie ook aan muren gaat zitten", aldus Van Groen.

Buurtbewoners ergeren zich niet zo aan het gedrag van de groene vogels. "Het zit in een buitenmuur. Er zit nog een spouwmuur tussen, dus het valt echt wel mee", zegt een bewoner. Dat de parkieten er volgens Ymere voor kunnen zorgen dat er lekkages ontstaan, vindt hij ook niet zorgelijk. "Dat maakt niet zoveel uit, het lekt overal daar."

De gevel op de Garstkamp is kort geleden nog gerenoveerd om het pand duurzamer te maken. Ymere onderzoekt hoe zij kunnen voorkomen dat de parkieten nog meer schade aanrichten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938