Start van hoofdcontent

video

nl

Nieuw-West staat stil bij slachtoffers aardbeving: "Verdriet wordt kleiner als je het deelt"

21 maart 2023, 10.43 uur · Aangepast 21 maart 2023, 10.55 uur · Door Mirjam Eeken

Bewoners uit Nieuw-West liepen gisteravond een tocht naar Plein '40-'45 voor de aardbevingsslachtoffers uit Turkije en Syrië. In het Glazen Huis op het plein kunnen mensen de komende tien dagen samenkomen om te rouwen.

AT5

De bewoners organiseerden de stille tocht om respect te betuigen aan de omgekomen Syriërs en Turken, en daarnaast om bewoners die vrienden of familieleden verloren hebben een hart onder de riem te steken. "Vooral de mensen die uit de oostkant van Turkije naar Nederland zijn gekomen hebben hun familieleden allemaal verloren en wij vinden het belangrijk om daarbij stil te staan", aldus medeorganisator Selahattin van stichting Kombüt.

Na de stoet volgde de start van tien dagen 'Wij zijn in rouw' in het Glazen Huis, onder andere georganiseerd door Fatima Zohra van de stichting 'Wij zijn Plein '40-'45: "Er zijn mensen die in stilte rouwen en niet zo snel met hun verdriet naar buiten treden. Het Glazen Huis is ook een manier voor mensen om te laten zien dat rouwen mag", aldus Zohra.

In het huis kunnen mensen een kaarsje aansteken, een brief schrijven of met elkaar in gesprek gaan. De organisatoren willen vooral dat mensen hun verdriet niet in hun eentje hoeven te dragen.

Getroffen familieleden

Verschillende aanwezigen hebben zelf familieleden die getroffen zijn door de aardbeving. Zij hopen hier vooral een luisterend oor te vinden. "Het maakt niet uit of je uit Syrië of uit Turkije komt, het leed van de mens is hetzelfde. Verdriet wordt navenant kleiner als je het met elkaar deelt, dus daarom zijn wij hier", aldus een van de aanwezigen, wiens schoonzus en nichtje zijn getroffen. Ze maken het naar omstandigheden goed.

Het Glazen Huis is de komende tien dagen nog te bezoeken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938