Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Amsterdam heeft voor het eerst in bijna vier jaar weer een nachtburgemeester

22 maart 2023, 22.09 uur · Aangepast 23 maart 2023, 06.21 uur · Door Nadine van Ginkel & Maarten Westerduin

Met Freek Wallagh heeft Amsterdam voor het eerst in bijna vier jaar weer een nachtburgemeester. Dat werd vanavond bekend tijdens de verkiezingen in Bitterzoet, waar Wallagh een van de vijf kandidaten was. 

Wallagh werd gekozen door het aanwezige publiek en vijf juryleden. De andere finalisten waren Anke Straten , Anne Rodermond, Jalien van den Tweel en Joost Gimbel.

Finale

Eerder selecteerde een kandidatencommissie na een sollicitatieronde al acht potentiële nachtburgemeesters. Na een publieke stemronde bleven daar vijf finalisten van over. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van diverse takken van het nachtleven.

Quote

"De nacht heeft me zó veel gegeven; dit is de kans om daar iets voor terug te doen"

Nachtburgemeester Freek Wallagh

Wallagh is in het dagelijks leven schrijver en dichter. Hij was in 2021 bestuurslid van de PvdA in stadsdeel Noord. Door de commissie wordt Wallagh geprezen vanwege zijn "contact met de sekswerkers, de krakers en - vanuit zijn politieke achtergrond - ervaring met campagne voeren, fondsenwerven en de pers te woord te staan."

"Deze persoon ademt Amsterdam", aldus een jurylid vlak voor het aankondigen van de winnaar. "We zien in hem de juiste persoon om de nodige bergen te verzetten."

Wallagh noemt zijn verkiezing 'een droom die uitkomt': "Ik hou van mensen, ik hou van de stad, ik hou ontzettend van de nacht. Het heeft me zó veel gegeven; dit is de kans om daar iets voor terug te doen."

Jarenlang zonder

Shamiro van der Geld was in 2018 de laatste die gekozen werd als nachtburgemeester, maar hij trad in juni 2019 af. Daarna vervulde waarnemend nachtburgemeester Ramon de Lima de functie. Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus stelde de Stichting Nachtburgemeester nieuwe verkiezingen lange tijd uit.

De rol van nachtburgemeester bestaat sinds 2002 in Amsterdam. Het werd geïntroduceerd als initiatief van de GroenLinks-fractie om het nachtleven van Amsterdam te verbeteren. Nachtburgemeesters worden gekozen voor een termijn van twee jaar en kunnen daarna herkozen worden voor een nieuwe periode.

💃🎭 Meer cultuur in de stad? Bekijk hier de culturele agenda