Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Verkiezingsuitslag per wijk: BBB grootste in landelijk Noord en Weesp

23 maart 2023, 15.21 uur · Aangepast 23 maart 2023, 16.12 uur · Door AT5

De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft in landelijk Noord en in Weesp de meeste stemmen gekregen tijdens de Provinciale Statenverkiezing. De totale opkomst was met 51,5 procent lager dan die van vier jaar geleden, toen was dat 53,2 procent. In de K-buurt in Zuidoost was de opkomst het laagst, met elf procent. 

Dat blijkt uit gedetailleerde cijfers die de gemeente gedeeld heeft. Eerder werd een opkomst van 52,7 procent gemeld. De gemeente noemt een storing in de StembureauApp op de dag van de verkiezingen als reden voor dat verschil. Het leek daardoor alsof meer mensen hadden gestemd dan dat uiteindelijk gebeurde. Landelijk was de opkomst dit jaar 58,3 procent.

Gemeente Amsterdan, O&S

In de K-buurt in Zuidoost was de opkomst het laagst, met slechts elf procent. Ook in de H-buurt in dat stadsdeel was de opkomst laag, met veertien procent. Wel was de opkomst in het nabijgelegen Bullewijk maar liefst 155 procent. Het zou dus kunnen dat veel mensen uit de H- en de K-buurt in die wijk of in een andere wijk hun stem uitbrachten.

GroenLinks, dat in Amsterdam de meeste stemmen kreeg, werd in 63 wijken de grootste. In Zuidoost werd de PvdA de grootste, in Zuid was dat de VVD. 

Op het kaartje met de uitslagen per wijk is verder te zien dat delen van Nieuw-West paars kleuren, de kleur van Denk. Zo kreeg Denk in Geuzenveld maar liefst 23 procent van de stemmen. Ook de PvdA en GroenLinks deden het in meerdere wijken van dat stadsdeel goed.

De BBB was landelijk de grote winnaar tijdens de verkiezingen, in Amsterdam moest de partij het doen met vijf procent van de stemmen. In landelijk Noord lag dat een stuk hoger, met vijftien procent. In het Noordwesten van Weesp was dat zestien procent.