Start van hoofdcontent

Onderwijs

nl

Flinke stijging aantal schoolontbijten, maar schaamte nog groot probleem

27 maart 2023, 07.00 uur · Aangepast 27 maart 2023, 12.22 uur · Door Flip Linssen

Amsterdamse scholen kunnen sinds ongeveer vijf maanden schoolontbijt krijgen, om kinderen te helpen die zonder ontbijt naar school moeten. Het aantal aanvragen voor die schoolontbijten is flink gestegen, inmiddels zijn er 76 basis- en middelbare scholen die leerlingen van ontbijt voorzien, los van de scholen die dit zelf bekostigen. Maar één punt proberen ze allemaal aan te werken: schaamte bij de kinderen.

AT5

Basisschool de Bekkersschool in Noord smeert elke ochtend brood voor alle kinderen op school. "Kaas met komkommer zijn de favorieten", vertelt directeur Riemke de Vries. Sinds oktober krijgt de school via het jeugdeducatiefonds financiering voor ontbijt op school. "We wisten eigenlijk niet dat het nodig was, totdat we het gingen proberen en de borden steeds helemaal leeg terug naar de keuken kwamen."

Twee ouders smeren iedere dag brood en brengen dit samen met leerlingen rond. Wendy, een van de moeders, doet dit omdat ze zelf merkt hoe veel het uitmaakt: "Mijn zoon geeft heel vaak broodjes weg aan kinderen die niets mee hebben. Kinderen moeten met ontbijt op naar school, anders krijgen ze een leerachterstand.

Aanvragen schoolontbijt bij het Jeugdeducatiefonds per stadsdeel (maart 2023)

Verlenging subsidie

Begin december was AT5 bij de OSB in de Bijlmer, deze middelbare school heeft een tafel in de aula staan waar ontbijt vanaf kan worden gepakt. In totaal zijn er nu bijna tachtig scholen in de stad, zowel primair onderwijs als voortgezet onderwijs, die schoolontbijt via de 'officiële weg' verstrekken.

Een van de mogelijkheden is om dit via het jeugdeducatiefonds te regelen, zoals de Bekkersschool doet. Daar startte het in oktober met 13 basisscholen, maar inmiddels hebben 45 scholen ontbijt aangevraagd. Ook bij de gemeente kan er financiering worden aangevraagd, dat doen nu 31 scholen. Hierbij gaat het om zowel basisonderwijs als speciaal en middelbaar onderwijs.

Quote

"De ene week gaat er meer op dan de andere week. Dat heeft denk ik ook wel te maken met wanneer het geld wordt gestort"

Wendy - moeder Bekkersschool

"Het is gewoon echt heel belangrijk dat kinderen met een volle maag leren", zegt Wendy tijdens het smeren van brood voor de kinderen. De directrice vult haar aan: "Kinderen moeten bezig zijn met wat er in de klas gebeurt, niet met de honger die ze hebben of de stress die hun ouders ervaren. Soms zijn er ouders die zich 'per ongeluk' verslapen en geen tijd hebben om brood te smeren, maar eigenlijk is het geld er niet."

Centraal of per klas?

Op de Bekkersschool blijkt het te werken: "De ene week gaat er wel meer brood op dan de andere week", zegt Wendy. "Dat heeft denk ik ook te maken met wanneer het geld wordt gestort." Maryse Knook, directeur van de OSB in Zuidoost probeert het ontbijt zo goed mogelijk aan te bieden voor haar leerlingen. "Maar eigenlijk wordt er hier best weinig gebruik van gemaakt."

Ze denkt dat schaamte de reden is, want het is voor pubers toch moeilijker om toe te geven dat er thuis weinig geld is. "Maar al is het er maar eentje die een ontbijtje pakt, ook dat is het waard." Ook moeder Wendy ziet dit op de basisschool al: "Bij de kleuters is het geen probleem, maar in de bovenbouw houden kinderen zich toch stil. Soms eten ze liever niets dan dat ze laten zien dat ze het nodig hebben."

Waar de Bekkersschool ontbijt voor iedere klas verzorgt, is dat volgens Knook niet mogelijk: "Op zo'n grote middelbare school kan dat logistiek gezien gewoon niet, dat wordt een te grote puzzel." Maar om toch die schaamte te verminderen en het ontbijt pakken toegankelijker te maken proberen ze wel tips van leerlingen uit: "We stellen het toch nog wat meer verdekt op en als mentoren eerst een broodje pakken dan nemen ze de leerlingen mee, dat helpt wel."

De gemeente trekt jaarlijks een miljoen euro uit voor gezond eten op scholen, en een gedeelte hiervan gaat ook naar de financiering van schoolontbijten. Het rijk wil 200 miljoen euro vrij maken om door het hele land scholen te helpen met schoolontbijt of -lunch. Het moment waarop dat start is uitgesteld, en tot die tijd verlengt de gemeente de subsidiëring: "Zo vallen scholen niet in een gat."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938