Start van hoofdcontent

Politiek

nl

AEB gaat huisvuil uit Rome verbranden, afval komt per trein aan

27 maart 2023, 18.41 uur · Aangepast 28 maart 2023, 17.28 uur
Door AT5 · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Het Afval Energie Bedrijf (AEB) gaat vanaf april huisvuil uit Rome verbranden. Het afval wordt per trein aangeleverd. 

Dat bevestigen woordvoerders van wethouder Zita Pels (afval) en het AEB na berichtgeving door Italiaanse kranten en het AD. Er ligt al een treinspoor dat rechtstreeks naar het AEB, dat aan de Australiëhavenweg in Westpoort ligt, gaat.  

Quote

"In de trein worden pakketten gebaald afval van de gemeente Rome geplaatst en rechtstreeks naar AEB gereden"

Woordvoerder AEB

"De trein bestaat uit 16 wagons, die specifiek voor dit project bestemd zijn", laat de woordvoerder van het Afval Energie Bedrijf weten. "In de trein worden pakketten gebaald afval van de gemeente Rome geplaatst en rechtstreeks naar AEB gereden."

Het afval gaat de verbrandingsovens van het AEB in en daarmee wordt, net als bij het Amsterdamse afval, energie opgewerkt voor huishoudens en bedrijven. "Dit is gunstiger voor het milieu dan dat het in Rome gestort wordt, ook als het treintransport van het afval wordt meegerekend", stelt de woordvoerder. 

'Dankbare bijdrage'

Rome heeft al jaren een probleem met het verwerken van afval. Er is te weinig capaciteit om huisvuil te verbranden en dus ligt er veel afval op straat.  Het AEB spreekt van 'een dankbare bijdrage aan een groot afvalprobleem in een grote stad in Europa'.

De gemeente heeft op dit moment nog alle aandelen van het AEB in handen. Een woordvoerder van de gemeente laat desgevraagd weten dat het college van burgemeester en wethouders toestemming heeft gegeven voor de overeenkomst met de vuilophaaldienst van Rome. De gemeenteraad heeft zich er niet over uitgesproken en heeft er volgens de woordvoerder 'geen rol in'. De gemeente wil het Afval Energie Bedrijf overigens verkopen aan het Rotterdamse bedrijf AVR, maar het is nog onduidelijk of dat lukt.  

Volgens de Italiaanse media betaalt de vuilophaaldienst van Rome omgerekend 180.000 euro per week voor de verwerking van het afval.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938