Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zo verliep de grote terrorisme-oefening bij het Olympisch Stadion

29 maart 2023, 07.57 uur · Aangepast 30 maart 2023, 13.15 uur
Door Frederieke Weel · Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Voor het Olympisch Stadion hielden de hulpdiensten vandaag een terrorisme-oefening. Ongeveer 650 medewerkers van de politie, ambulance, brandweer, gemeente en defensie simuleerden een aanslag op een volkszanger in het Olympisch Stadion: "We willen laten zien dat Nederland voorbereid is."

De oefening is voornamelijk gericht op de samenwerking tussen specialistische teams van politie, ambulance, brandweer, defensie en de gemeente tijdens een terroristische aanslag, liet burgemeester Halsema eerder in een brief weten. Halsema benadrukte daarin dat er op dit moment geen verhoogd risico is op een terroristische aanslag in Amsterdam. "Een aanslag valt echter nooit helemaal te voorkomen."

Brandweercommandant en directeur van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland Tijs van Lieshout hoopt met deze oefening te laten zien dat Nederland voorbereid is op dit soort situaties. "Dat zal een terrorist natuurlijk niet afschrikken. Maar het gaat erom dat als er iets gebeurt, we niet als hulpdiensten staan te kijken. Maar dat we heel snel en effectief kunnen optreden", vertelt hij.

AT5

De oefening was voor buurtbewoners niet te missen. Tijdens de oefening, die om 8.00 uur begon en tegen 16.00 uur afgelopen is, waren bijvoorbeeld knallen te horen wanneer defensie en politie gebruikmaakten van oefenmunitie. Ook waren er zo'n 250 figuranten aanwezig die de rol van slachtoffer spelen. 

De training wordt georganiseerd door de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en is bedoeld om ervoor te zorgen dat de hulpdiensten goed zijn voorbereid op verschillende soorten incidenten. Het kan daarbij gaan om overstromingen, langdurige stroomuitval en in dit geval terrorisme.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938