Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Medewerkers Pantar willen net als ambtenaren loonsverhoging: "Wij kregen helemaal niks"

29 maart 2023, 14.15 uur · Aangepast 29 maart 2023, 15.27 uur · Door Stefan Bunschoten

Honderden medewerkers van sociaal ontwikkelbedrijf Pantar hebben gisteren op het Beursplein in het centrum gedemonstreerd voor loonsverhoging. Ze hebben, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vuilophalers die in dienst zijn bij de gemeente, geen hoger salaris gekregen.

Een van de medewerkers die gisteren protesteerde laat weten dat ze op het wettelijk minimumloon, dat dit jaar wel met ongeveer 10 procent omhoog ging, zitten. Maar de werknemers vinden dat niet genoeg, want alle gemeenteambtenaren kregen vorig jaar een extra uitkering en een nieuwe cao met met een gemiddelde verhoging 9 procent. 

"Iedereen kreeg geld erbij en wij hebben anders dan mensen op kantoor gewoon buiten doorgewerkt tijdens de coronacrisis", laat de medewerker weten. "Bij Pantar zijn we gewoon doorgegaan, maar wij hebben helemaal niks. Ja, sommigen kregen een tegoedbon van vijf euro bij Bol.com, maar dat kreeg ook niet iedereen."

Quote

"Het is krom. We worden behandeld als derderangs burgers"

Medewerker Pantar

Bij Pantar werken medewerkers onder meer in de groenvoorziening. "We hebben een beperking. De meesten gaan met pijn naar het werk, met geestelijke of lichamelijke pijn. Het is krom. We worden behandeld als derderangs burgers, we moeten zoveel mogelijk verstopt blijven."

Twee maten

Vakbond FNV was gisteren ook aanwezig bij de demonstratie. Peter Wiechmann, bestuurder FNV Sociale Ontwikkelbedrijven, zei dat er met twee maten gemeten wordt. Hij vertelde dat er na de staking van gisteren ook demonstraties in andere steden komen. "En als het moet, komt er een landelijke staking."

Lex de Boer, algemeen directeur Pantar, zegt elke dag te zien dat medewerkers door de gestegen kosten van het levensonderhoud 'ontzettend in de knel komen'. "Als werkgever zou ik het graag anders zien", zegt De Boer. "Punt is dat we een lopende CAO hebben voor onze medewerkers die niet zomaar opengebroken kan worden."

Quote

"Ik hoop dat er snel een oplossing komt, want deze situatie is voor mensen met een laag inkomen niet lang vol te houden"

Lex de Boer, algemeen directeur Pantar

Volgens De Boer zijn de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten), het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vakbond FNV daarbij betrokken. "Ik hoop dat er snel een oplossing komt, want deze situatie is voor mensen met een laag inkomen niet lang vol te houden."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938