Start van hoofdcontent

Stad

nl

Demonstranten Extinction Rebellion na dag door politie uit Stopera gehaald

30 maart 2023, 22.02 uur · Aangepast 30 maart 2023, 22.26 uur · Door AT5

Zo'n dertig demonstranten van actiegroep Extinction Rebellion zaten sinds vanochtend in de hal van de Stopera. Ze protesteren daar tegen het beleid van de gemeente. De actievoerders eisen dat Amsterdam per direct stopt met het kolentransport in de haven. Rond 21.30 uur greep de politie in. 

Een aantal actievoerders was op de vloer van de hal gaan zitten. Ook waren er fietsen neergelegd waar de activisten zich aan vastgeketend hadden . "Er is grof geschut nodig om ons los te krijgen", aldus de actievoerders. "Desnoods laten we slaapzakken hierheen brengen en blijven we hier slapen."

'Maat is vol'

Andere demonstranten hadden onder meer spandoeken meegenomen. Op de glazen deuren van de vergaderzaal van gemeenteraadsleden was met graffiti de tekst kappen met kolen!! aangebracht.

AT5

"Het is totaal onverantwoord dat Amsterdam, dat als 100% eigenaar van het Havenbedrijf jaarlijks tientallen miljoenen dividend opstrijkt, in een klimaatcrisis letterlijk steeds meer kolen op het vuur gooit", klonk de toelichting van Extinction Rebellion. "De klimaatschade die het Havenbedrijf hiermee toebrengt is gigantisch. Er is vele malen gedemonstreerd op het spoor om kolentreinen tegen te houden. Dit alles leverde niets op. De maat is vol."

Niet aangekondigd

Burgemeester Halsema liet weten dat de actie was aangemerkt als demonstratie. "Dus dat betekent dat we overleggen met Openbare Orde en Veiligheid (OOV) en de politie, niet met de beveiliging." Rond het eind van de middag zaten de demonstranten nog altijd in de Stopera. De politie liet aan AT5 weten voorlopig niet in te grijpen.

Rond 21.10 uur liet een woordvoerder van Halsema weten dat de demonstranten alsnog moesten vertrekken. 

Reactie woordvoerder burgemeester Halsema

"De demonstratie wordt ontbonden. De demonstranten hebben ruim de tijd gehad, maar nu is het tijd, het pand gaat dicht. De beveiliging heeft de demonstranten een uur geleden gevraagd buiten verder te demonstreren, maar daar hebben ze helaas geen gehoor aan gegeven. (Als ze niet vertrekken, zijn ze in overtreding en kunnen ze worden aanhouden op grond van lokaalvredebreuk)"

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938