Start van hoofdcontent

Stad

nl

Artis krijgt geen subsidie voor restauratie aquarium: "Hebben financiële steun nodig"

31 maart 2023, 12.50 uur · Door AT5

Als Artis de restauratie van het aquarium wil voltooien, dan moet de dierentuin dat voorlopig doen zonder de steun van het Rijk. Artis vroeg om een bedrag van tien miljoen euro, maar voor het Rijk is er op het moment geen regeling om de subsidie te betalen. 

AT5

Het 140 jaar oude monumentale pand moest een grondige restauratie ondergaan omdat het zoute water dat in de aquaria zat eruit begon te lekken en het gebouw ernstig heeft aangetast. Twee jaar geleden sloot Artis de deuren van het imposante gebouw aan de Plantage Middenlaan. De restauratie is echter geen kleine klus en kost daarom ook veel geld. 

47 miljoen euro

In totaal is er voor de restauratie zo'n 47 miljoen euro nodig. Dankzij de gemeente, particulieren en fondsen is ongeveer de helft daarvan geworven. Artis hoopte ook een gedeelte van het Rijk te ontvangen, maar dat zit er voor nu niet in. "Het is natuurlijk een teleurstellend bericht, maar ook niet geheel onverwacht. Het Rijk heeft ook bij andere grote monumenten uitdagingen", laat de woordvoerder van Artis weten. 

De dierentuin blijft in gesprek om toch tot een oplossing te komen met het Rijk. "We hebben als stichting de financiële steun nodig om de restauratie af te maken." Toch houdt Artis wel vertrouwen dat de restauratie voltooid kan worden. "Gezien het grote gedeelde belang om dit iconische Rijksmonument met bijzondere verhalen en lange historie te behouden voor de toekomst."

Het is voor Artis nog niet duidelijk hoe zij precies aan de nodige tien miljoen euro gaan komen. De dierentuin laat weten dat ze zich gaan beraden op de volgende stappen die ze gaan nemen. Of bijvoorbeeld de toegangskaartjes duurder zullen worden kan de woordvoerder nog niet zeggen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938