Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Kunstwacht houdt bekladde monumenten schoon: "De geschiedenis moet er netjes bij staan"

12 april 2023, 07.00 uur · Aangepast 12 april 2023, 08.54 uur · Door Flip Linssen

De nationale herdenking op 4 mei komt dichterbij en de aanloop daarnaartoe is voor Joram Grootveld van de Kunstwacht ieder jaar een drukke periode. Door het hele land onderhouden zij voor verschillende gemeentes monumenten, waaronder een aantal in Amsterdam: het Nationaal Monument op de Dam en het Namenmonument.

AT5

De gemeente onderhoudt de monumenten in de stad in principe zelf. Vorig jaar werd 47 keer graffiti verwijderd van kunstwerken of monumenten in de stad na een melding. Er werd nog eens 30 keer graffiti verwijderd, zonder dat daar melding van was gedaan.

Wanneer er meer mankracht en vooral meer expertise nodig is, wordt de Kunstwacht ingezet. Joram Grootveld werkt bij de kunstwacht, door heel Nederland houdt hij monumenten intact, zo ook in Amsterdam. "Er is altijd wel iemand in Amsterdam aan het werk", vertelt hij. Ze worden ingezet wanneer er bekladding op kunstwerken zit, of wanneer er bijvoorbeeld een onderdeel van een monument is afgebroken.

Quote

"We mogen de oorlogsverhalen niet vergeten, we moeten dat met respect behandelen. En daar horen ook schone monumenten bij"

Joram Grootveld - Kunstwacht

Naar mate de nationale dodenherdenking op 4 mei dichterbij komt, krijgt de Kunstwacht het altijd drukker: "Alle monumenten moeten er tijdens het herdenken natuurlijk mooi en verzorgd bijstaan." Zo geldt dat ook voor de Dam, waar vandaag ook nog eens een staatsbezoek plaatsvond waarvoor extra wordt geboend. Met een hogedrukspuit en een speciaal goedje wordt alle bekladding van het monument afgehaald.

Ook het Namenmonument aan de Weesperstraat wordt net zoals elke week gecontroleerd: "Dit is een relatief jong monument, dus er hoeft nog niet zo veel aan te gebeuren." 

Wel worden wekelijks, waar nodig, de letters in de bakstenen bijgewerkt, de spiegels schoongemaakt en de gedenkkeien gedeeltelijk opgeruimd om opnieuw gelegd te kunnen worden: "Behalve die waar iets op geschreven staat, die zijn speciaal voor bepaalde personen en blijven hoe dan ook liggen."Het is volgens Joram heel belangrijk om de monumenten intact te houden: Er is zo veel geschiedenis die ook internationaal waarde heeft. We moeten zorgen dat dat netjes blijft en er mooi bij blijft staan.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938