Start van hoofdcontent

Ajax

nl

'Langezijdeloper' Gerard krijgt Heldenspeld omdat hij al 25 jaar de Arena op en neer rent

21 april 2023, 19.24 uur · Door Frederieke Weel

Dat hij een held was wisten Ajacieden natuurlijk al jaren, maar nu is het dan officieel. 'Langezijdeloper' Gerard, die al meer dan 25 jaar bijna elke thuiswedstrijd de lange zijde van de Arena op en neer rent, kreeg vandaag in de ambtswoning van burgemeester Halsema een Heldenspeld uitgereikt. "Nu ben ik echt een held."

Er was taart, een speech en een kunstwerk van Barry Pirovano. En allemaal was het een verrassing voor langezijdeloper Gerard Wezenberg. Hij werd vandaag 65 en is door zijn broer naar de ambtswoning gelokt. "Ik wist van niks", vertelt Gerard. "Ik zag een vlag met drie kruizen boven de deur en toen zeiden ze dat Halsema hier woont. Maar alsnog had ik geen idee."

Gerard woont en werkt op een zorgboerderij in Zunderdorp. Maar om de week in het weekend pakt hij de metro naar de Johan Cruijff Arena of wordt hij gebracht door zijn broer. Vanaf de zestigste minuut rent hij dan de lange zijde van de Arena op en neer. "Ik denk dat ik de speld heb gekregen door het rennen. Als ik ren, zorg ik er soms voor dat er een extra goaltje wordt gescoord, aldus Gerard. 

Toen afgelopen oktober de vlag van Gerard werd afgepakt door een steward die hem nog niet kende, stond de Arena even op zijn kop. Dat was de reden voor Ids van der Spoel om Gerard te nomineren voor een speld. "Toen dacht ik: het wordt tijd dat iedereen hem wel kent. Dus toen heb ik hem voorgedragen, en dat lukte", vertelt hij. 

Volgens Halsema zijn er weinig Amsterdammers die kunnen zeggen dat ze iedere week tienduizenden mensen opvrolijken. Dat is de reden dat Gerard vandaag werd geëerd als held van de stad. "De enige mensen die hier mogen komen zijn de allerbelangrijkste Amsterdammers en daar hoor jij bij", sprak Halsema Gerard toe. "'Moet je nagaan welke spelers jij gemotiveerd hebt. Danny Blind, zijn zoon Daley, Jari Litmanen, Suárez." Bij elke naam knikt Gerard instemmend toe: "Klopt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938