Start van hoofdcontent

AT5 onderzoekt

nl

Winkeldieven opgelet: "Strengere controle bij de zelfscankassa"

30 april 2023, 12.00 uur · Aangepast 1 mei 2023, 11.58 uur
Door Roos Gerritsen · Foto: Pixabay

Sinds de invoer van de zelfscankassa hebben Amsterdamse supermarkten dagelijks te maken met diefstal. Dat bleek uit onderzoek dat AT5 begin dit jaar deed onder ruim veertig supermarkten. De toename van diefstal zorgt nu bij een aantal supermarkten voor extra maatregelen. Zo kunnen klanten volgens retaildeskundige Paul Moers extra controle bij de kassa verwachten: "In de grote steden wordt nu meer gecontroleerd."

"In dorpen is strengere controle niet nodig. Daar kijken mensen wel uit, want dan krijg je de blik van de buren. In grote steden heb je die sociale controle niet." Dat zorgt dan ook, volgens retaildeskundige Moers, voor meer diefstal in de stad. "Supermarkten gaan strenger controleren bij de kassa." 

Supermarktketen Albert Heijn bevestigt aan AT5 dat ze extra maatregelen gaan nemen om diefstal bij de zelfscankassa te voorkomen. Om welke maatregelen het precies gaat, wil de winkel niet prijsgeven, om winkeldieven niet op ideeën te brengen. Ook Vomar beaamt extra maatregelen te nemen. Dirk van den Broek geeft aan al langer een zerotolerancebeleid te voeren. Jumbo is geen extra controles gaan uitvoeren en Lidl wil geen uitspraken doen over mogelijke extra maatregelen.

Quote

"Binnen nu en 10 jaar, hoef je niet meer zelf je producten te scannen"

Paul Moers, Retaildeskundige

Uit cijfers van het CBS blijkt dat winkeldiefstal vorig jaar zo'n 25 procent is toegenomen ten op zicht van het jaar daarvoor. Dat er meer gestolen wordt, heeft volgens Moers te maken met de grote stijging van de productprijzen. "Boodschappen zijn 18 procent duurder geworden. Je zal maar aan de onderkant van de maatschappij zitten, dan kan je niet meer rondkomen." 

'Het is de toekomst'

Ondanks de toename van diefstal, gaat volgens de retaildeskundige het aantal zelfscankassa's niet afnemen. "Het is de toekomst. Binnen nu en 10 jaar hoef je niet meer zelf je producten te scannen. Je loopt straks met je pasje door een poortje, stopt een pak melk in je binnenzak, loopt de winkel uit en rekent automatisch af." 

Supermarktketen Aldi is in Utrecht al begonnen met een pilot voor deze nieuwe vorm van afrekenen. Aldi laat weten dat de test in volle gang is en dat ze deze vorm van afrekenen als een belangrijke investering zien voor de toekomst. Toch moet de Amsterdammer nog even wachten. De supermarkt heeft nog geen plannen om met de nieuwe technologie uit te breiden naar andere filialen.

Kijk onderstaande video met de resultaten van ons onderzoek over stelen bij de zelfscankassa.

AT5


Deze productie is mede tot stand gekomen met behulp van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek