Start van hoofdcontent

Wij Zijn Amsterdam

nl

Bel-angst onder jongeren groot, maar is dat erg?

4 mei 2023, 20.36 uur · Aangepast 9 mei 2023, 20.36 uur · Door Bradley Ruiz & Djessie Visser, Wij Zijn Amsterdam

Met een onbekend nummer kan je Annick (20) beter niet bellen. Ze neemt niet op en dat komt omdat ze bel-angst heeft. Ze is niet alleen. Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van alle jongeren tussen de 18 en 30 jaar niet of nauwelijks durft te bellen. Maar in hoeverre is dat een probleem in de online wereld waarin we leven?

Een berichtje sturen naar een vriend of vriendin die je al een tijdje niet gezien hebt is zo gedaan, maar een groot deel van de jongere generatie belt daarvoor liever niet. Toch gek als je je bedenkt hoeveel tijd ze per dag besteden met hun telefoon in de hand.

Toen Annick Zeldenrijk aan haar stage begon en opeens veel moest gaan bellen, werd haar al snel duidelijk dat ze dat toch een stuk enger vindt dan ze eigenlijk dacht. Ze moest vaak naar hogere instanties bellen zoals de gemeente en politie. 

"Een gepland telefoontje, dat is eigenlijk niet zo heel erg eng meer voor mij, dan weet ik gewoon waar het over gaat en wat degene van mij wil. Maar als het ongepland is en ook nog een onbekend nummer is, ja dan schiet de stress toch wel echt bij mij toe. Want je weet niet waar het over gaat, je weet niet wie het is. Dus ik kan me er dan niet op voorbereiden", vertelt Annick. Maar ook de dokter bellen doet ze liever niet: "Ik heb mijn beste vriendin al best vaak naar de dokter laten bellen voor mij, omdat ik het zelf eng vind."

Quote

"Ik heb mijn beste vriendin al best vaak naar de dokter laten bellen voor mij, omdat ik het zelf eng vind"

Annick Zeldenrijk

Les over bel-angst

Vroeger was bellen één van de belangrijkste vormen van communicatie maar tegenwoordig gebruiken jongeren liever andere middelen. "Ik haat normaal bellen", wordt ons op straat verteld.

Dorien Rozing, docent bij de opleiding Creative Business besteedt in haar lessen aan de HvA ook aandacht aan bel-angst. "We merken dat studenten in het algemeen bijna niet meer bellen. Dat wordt appen, mailen, via Instagram berichtjes sturen, maar echt de telefoon oppakken en zeggen: 'Hé, je spreekt met die en die, dit is wat ik van je nodig heb of hoe is het', dat gebeurt heel weinig.

In de lessen gaan ze eerst leren om met een expert te bellen. Hoe stel je jezelf voor, wat wil je van diegene en waarom bel je. Maar we leggen ook uit waarom je wil bellen en wat de voordelen zijn ten opzichte van mailen."

jongen lacht beldangst
Op de hogeschoolcampus nemen we de proef op de som, durven studenten een onbekend nummer te bellen? Het wordt al snel duidelijk dat velen dit een ongemakkelijke situatie vinden. Voordat we het telefoonnummer überhaupt hebben opgenoemd krijgen we al de reactie: " Ik word nu al helemaal nerveus".
Quote

"Ik denk dat dat oldskool bellen wel minder wordt"

Student

In een wereld vol DM's, appjes en voicememo's, is het dan wel erg dat je bel-angst hebt? Of kan je makkelijk zonder? Mediaonderzoeker Esther Hammelburg (HvA): "Je kunt zeggen dat je daarmee wat vaardigheden verliest, nu bijvoorbeeld de vaardigheid om te kunnen bellen. Maar je wint weer andere vaardigheden omdat je andere media gebruikt. In die zin zie ik het niet als een probleem."

Toekomst

De studenten die wij spraken op de campus verwachten geen problemen door minder te bellen: "Ik denk dat heel veel dingen in de toekomst via chats gaan, want je kan nu ook bijna overal online reserveren. Dus ik denk dat dat oldskool bellen wel minder wordt." 

Hammelburg ziet desondanks wel een toekomst voor telefoneren: "Ik kan me niet voorstellen dat het volledig verdwijnt, maar het zal misschien in nieuwe vormen worden opgenomen."

Wat is Wij Zijn Amsterdam?

In Wij Zijn Amsterdam maken we verhalen die zijn gemaakt en bedacht door jonge Amsterdammers tussen de 18 en 30 jaar. Zij hebben zich opgegeven om mee te doen aan dit project en door hun ogen willen we laten zien wat er allemaal speelt in de stad. Dit doen ze onder begeleiding van professionals van AT5.  Mail naar: [email protected]

Kijk hier om te zien welke verhalen we eerder hebben gemaakt met Wij Zijn Amsterdam.