Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ajax en wethouder sport onthullen eerste 'Nouri-AED'

10 mei 2023, 17.26 uur · Aangepast 10 mei 2023, 18.14 uur · Door AT5

Op het A. Nouriplein in Nieuw-West is vandaag de eerste Nouri-AED onthuld. In samenwerking met de Hartstichting plaatst de Nouri Foundation in totaal 34 AED's, verspreid over het hele land. In 2017 kreeg Abdelhak Nouri tijdens een wedstrijd van Ajax een hartstilstand, waar de voetballer zwaar hersenletsel aan over heeft gehouden. Een AED had hem mogelijk kunnen helpen. 

De plaatsing van de 34 AED's is het eerste project van de Nouri Foundation. "Deze en alle andere Nouri-AED's dragen we op aan de wijken", zegt de broer van Abdelhak,  Abderrahim Nouri. "De missie van de Nouri Foundation is om mensen en jongeren die aan de zijlijn staan, door welke beperking dan ook, mee te laten doen in een veilige omgeving."

Mogelijk levens redden 

"Als Abdelhak op een pleintje speelde, zorgde hij ervoor dat iedereen, ongeacht beperkingen, mee kon doen. Hij creëerde een veilige omgeving om samen te kunnen sporten en spelen. Bij een veilige omgeving horen ook AED's, want een AED kan levens reden", zegt Abderrahim. ''Mocht zo'n AED gebruikt moeten worden, ik hoop het niet, en je redt er een mensenleven mee, dan komt dat op zijn naam te staan", vertelde de broer van Nouri twee maanden geleden tegen AT5.

Samen met de Hartstichting leidt de Nouri Foundation jongerenwerkers en buurtsportcoaches op zodat zij weten hoe ze een AED moeten gebruiken. Daarnaast geven zij samen reanimatiecursussen. "We zijn blij en trots dat de Nouri Foundation zich met ons wil inzetten voor het 'hartveiliger' maken van Nederland. Dit initiatief gaat veel verder dan alleen het plaatsen van AED's: het zorgt voor verbinding in de wijk en meer bewustzijn over je hartgezondheid", zegt de directeur van de Hartstichting Hans Snijder. 

Eerste AED met Ajax-logo

Bij de plaatsing van de AED's betrekt de Nouri Foundation de betaald voetbalorganisatie uit de gemeente of omgeving waarin het apparaat geplaatst wordt. Elke AED heeft zo een eigen voetbalorganisatie als 'ambassadeur'.  

Eerste Nouri-AED onthuld - AT5

De eerste Nouri-AED op het Nouriplein heeft Ajax als ambassadeur. Algemeen directeur van Ajax, Edwin van der Sar zegt: "Het is heel belangrijk dat op veel plaatsen AED's aanwezig zijn en dat mensen weten hoe ze ermee om moeten gaan. Wij vinden het eervol dat wij ambassadeur zijn van de eerste Nouri-AED en dat het Ajax-logo erop staat."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938