Start van hoofdcontent

Onderwijs

nl

De eindexamens zijn begonnen: "Hierna lekker nooit meer sommen maken"

11 mei 2023, 20.36 uur · Door Flip Linssen

Ze moeten er vanaf vandaag aan geloven: de duizenden jonge Amsterdammers die dit jaar de middelbare school hopen af te ronden starten met hun eindexamens. vmbo startte met natuur- en scheikunde, havo met filosofie en Engels en de vwo'ers maakten Duits en wiskunde. Dit jaar worden de corona-compensaties van de laatste jaren voor het eerst weer losgelaten. De regels zijn dus gewoon weer als vanouds: "Best een beetje jammer, maar ik ga het sowieso halen!"

AT5

De gymzaal van het Spinozalyceum was vanochtend nog aardig leeg. Filosofie wordt op de havo-afdeling niet gegeven, en maar 17 vwo-leerlingen hebben Duits. "Het is wel fijn om met een klein groepje te beginnen, dan kun je eventjes wennen aan de stilte en de gymzaal", vertelt een jongen uit 6vwo. De meningen zijn verdeeld; de een vindt het een eitje, de ander had meer moeite met de toets: "Als je zo veel moet opzoeken in je woordenboek, raak je in tijdstress."

Ook op het Ir. Lely Lyceum is de hele gang voor de gymzalen de komende weken alleen voor de examenleerlingen bestemd: "Het is echt spannend, ze hebben hier zo lang naartoe gewerkt en nu moeten ze het echt gaan bewijzen", vertelt Judith Gerritsen als coördinator van de bovenbouw havo en vwo. "Maar ik heb het volste vertrouwen in de meesten."

Quote

"De meivakantie was leren, leren, leren. Mijn moeder werd even boos dat ik te veel leerde!"

examenleerling 4-vmbo Ir. Lely Lyceum

De leerlingen die het examen Engels maken vandaag, zitten vol zelfvertrouwen: "Ik heb het vorig jaar ook gedaan, maar heb het jaar toen net niet gehaald. Engels is een van de weinige vakken die ik écht leuk vind, dus volgens mij komt het goed." Een volmondige "ja" volgt op de vraag of dit meisje het dit jaar wel gaat halen.

Alles op eigen kracht

Het is dit jaar na drie jaar weer tijd om de coronaversoepelingen los te laten. In 2020 hoefden de laatsteklassers helemaal geen centraal examen meer te maken. De vorige twee jaar golden er compensaties. Zo kon je een vak wegstrepen, mocht je een extra herkansing maken én was er een derde tijdsvak om je herkansingen te kunnen spreiden. "Nu zijn er weer twee tijdsvakken, en dat vind ik wel echt jammer. Daardoor moet ik meer leren in een korte tijd."

Maar gelukkig zijn de meesten positief gestemd en denken ze het te gaan halen: "Ze maken de examens echt niet zó moeilijk dat iedereen zakt, en anders gaat de normering misschien lekker veel omhoog."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938