Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook tweede huurder zwaar verzakt huis in West wint rechtszaak: geen sloop, maar renovatie

17 mei 2023, 11.06 uur · Aangepast 17 mei 2023, 17.01 uur · Door Stella Vrijmoed

Agnes Zuiker, bewoner van een van de drie verzakte panden aan de Admiraal de Ruijterweg, heeft de rechtszaak gewonnen die zij tegen haar verhuurder Rappange aanspande. Dat betekent dat de panden niet gesloopt zullen worden, maar gerenoveerd. Eerder won haar buurvrouw Fleur Welter al een soortgelijke zaak.

Blij en opgelucht is Agnes Zuiker, dat de woning waar ze al 25 jaar woont, toch niet gesloopt, maar hersteld zal worden. Binnen twee weken moet de verhuurder beginnen met de renovatie. Elke dag dat de werkzaamheden te laat beginnen, kost dat de verhuurder 500 euro. Het voelt alsof het recht heeft geschied, vertelt Zuiker aan AT5. "Ze hebben op alle fronten verloren, we hadden een goede zaak. Dus we zijn terecht naar de rechter gestapt." 

Bijna twee jaar 

Sinds de zomer van 2021 kon Zuiker al niet in haar eigen huis wonen, omdat het pand te scheef en verzakt was. Ze verbleef in een kleinere, vervangende woning die haar verhuurder Rappange beschikbaar stelde. De verhuurder probeerde de woning te renoveren, maar werd het met de gemeente niet eens over de manier waarop. Ondertussen verstreek de tijd en verslechterde de situatie van de panden nog meer.

Quote

"De bemiddelaar adviseerde ons niet te procederen, omdat de eigenaar 'hele diepe zakken' zou hebben. Dat was wel intimiderend"

Agnes Zuiker, bewoner verzakt pand Admiraal de Ruijterweg

In januari 2022 kreeg Zuiker te horen dat haar huis gesloopt zou worden. De woningen verzakten volgens de verhuurder zo snel dat zij geen andere keus zagen dan sloop. Zuiker kreeg bovendien bericht dat haar huurcontract werd ontbonden en dat ze haar tijdelijke woonruimte niet meer mocht bewonen.

Rechtszaak

Zij en haar buurvrouw Fleur Welter spanden individueel een rechtszaak aan om deze beslissingen aan te vechten: ze wilden 'gewoon hun huis terug'. Nadat Welter eerder deze maand haar zaak won, heeft dus nu ook Zuiker gelijk gekregen. De verhuurder heeft volgens de rechter onterecht het huurcontract beëindigd, moet binnen veertien dagen beginnen met de renovatie moet Zuiker in de vervangende woning laten blijven.

AT5 maakte eerder deze maand een reportage over de woningen aan de Admiraal de Ruijterweg. Tekst gaat verder onder de video.

AT5

Van de 12 huurders in de drie panden aan de Admiraal de Ruijterweg zijn zij de enigen die niet akkoord gingen met een verhuizing. "Ik dacht: wat heb ik te verliezen? Vanmiddag gaan we er samen een glas op heffen."

Intimiderend

Zuiker vindt het extra fijn dat haar zaak wellicht van betekenis kan zijn voor andere huurders. "Het was een soort David tegen Goliath. De bemiddelaar, die was ingehuurd door de verhuurder zelf, adviseerde ons niet te procederen, omdat de eigenaar 'hele diepe zakken' zou hebben. Dat was wel intimiderend."

Toch zullen de komende maanden nog spannend zijn. De verhuurder kan nog in hoger beroep gaan, al verwacht Zuiker dat niet. Daarnaast is het onduidelijk hoe lang de herstelwerkzaamheden gaan duren en weet Zuiker dus niet wanneer zij weer terug kan naar haar huis. "Uiteindelijk bepaalt de gemeente of het pand weer bewoonbaar is. Het is dus nog niet helemaal een gelopen race."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938