Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Advocaat verdachte moord Bouchikhi wil vrijspraak: "OM heeft geen snippertje bewijs"

22 mei 2023, 17.29 uur · Aangepast 23 mei 2023, 09.13 uur · Door Niels van Steijn

De advocaat van Randall D. vraagt de rechtbank zijn cliënt vrij te spreken. Vorige week eiste het Openbaar Ministerie (OM) nog levenslang tegen de 41-jarige verdachte, onder andere voor de moord op de onschuldige Mohamed Bouchikhi in het buurthuis op Wittenburg. Maar volgens de advocaat vaart het Openbaar Ministerie op verhalen uit de buurt en 'sluit ze haar ogen voor gebrek aan bewijs'.

AT5

"Cliënt zou betrokken zijn geweest als schutter bij twee schietpartijen. Het Openbaar Ministerie baseert die stelling op nietszeggende zendmastgegevens, anonieme verklaringen en op haar eigen wilde interpretaties van OVC-gesprekken. Mocht u denken dat het Openbaar Ministerie objectief en concreet bewijs heeft tegen cliënt in één van de drie onderzoeken, dan komt u van een koude kermis thuis.", stelde advocaat Alexander Admiraal vanmiddag in de rechtbank.

Moord Mohamed Bouchikhi

Vorige week eiste de Officier van Justitie nog levenslang tegen Randall D. en medeverdachte Emylio G. Zij waren volgens het OM de mannen die begin 2018 een buurthuis op Wittenburg binnenstormden en de onschuldige Mohamed Bouchiki met vier kogels doodschoten. 

Het Openbaar Ministerie eiste levenslang op basis van verschillende bewijsstukken. Zo zijn er drie anonieme beschermde getuigen die verklaringen hebben afgelegd. "Daarnaast zijn er ook verkeersgegevens, telefoongegevens en afgeluisterde telefoongesprekken. Gelet op de ernst van de feiten die kil en gruwelijk zijn, de proceshouding van de verdachten en ook het feit dat de maatschappij beschermd moet worden tegen deze verdachten vinden wij deze straf passend.", vertelde de persofficier. 

Anonieme getuigen

Maar volgens Admiraal zijn de verklaringen van de getuigen onbruikbaar: "De verklaringen vinden geen steun in het dossier. Er wordt van alles gezegd: 'Ik heb gehoord dat Jantje en Klaasje betrokken zijn', maar over onderdelen waarover zij verklaren is geen ondersteuning te vinden. Er is geen snippertje bewijs." 

De twee verdachten worden ook verantwoordelijk gehouden voor een andere liquidatie. Zo zou Randall D. een van de mannen zijn die Lucas Boom in Zaandam om het leven bracht. Emylio G. zou op zijn beurt betrokken zijn bij de moord op Siegmar Flaneur in Zuidoost. 

Quote

"Jullie hebben ervoor gezorgd dat onze kleine en lieve Mohamed geen toekomst meer heeft"

zus Mohamed Bouchikhi

De behandeling van de zaak startte twee weken geleden. Het was een emotionele middag in de rechtbank. De nabestaanden van Mohamed Bouchikhi lazen hun verklaringen voor. "Jullie hebben ervoor gezorgd dat onze kleine en lieve Mohamed geen toekomst meer heeft", vertelde de zus van het slachtoffer. Ook de broer van Mohamed nam het woord. "Ik heb hem zelf die dag afgezet bij het buurthuis. Ik zou hem daarna nog één keer zien, dat was in het mortuarium." 

Komende woensdag krijgen de advocaten van Emylio G. het woord. Begin augustus doet de rechtbank uitspraak in de zaak. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938