Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse driehoek bijeen over bedreigingen: copycatgedrag, maar wees alert

25 mei 2023, 09.36 uur · Aangepast 25 mei 2023, 09.52 uur · Door AT5

De driehoek van burgemeester, hoofdofficier en politiechef is bij elkaar gekomen naar aanleiding van de nieuwe meldingen over vele bedreigingen van scholen via sociale media. Op basis van de aanhouding van woensdag en ervaringen uit het recente verleden zegt de driehoek rekening te houden met zogenaamd copy-cat gedrag. Daders kopiëren elkaar in dit geval en halen een misplaatste grap uit die verstrekkende gevolgen heeft voor leerlingen, hun ouders, leraren en schoolbesturen. 

Inter Visual Studio / Michel van Bergen

De driehoek gaat op basis van dat scenario nu niet uit van een reële dreiging. Tegelijk zijn alle instanties alert, omdat er nooit met zekerheid kan worden uitgesloten dat er iets ernstigers aan de hand is. De politie onderzoekt de meldingen en is vastberaden ook de daders van de nieuwe bedreigingen aan te houden. De aanhouding van woensdag bewijst dat ook online bedreigingen traceerbaar zijn tot de persoon.

Scherpere controles

Samen met de wethouder Onderwijs gaat de driehoek de bedreigde scholen helpen en ondersteunen. De driehoek adviseert om de toegang tot de gebouwen scherper te controleren dan gebruikelijk. De politie kan daarbij assisteren. Burgemeester, hoofdofficier, politiechef en de wethouder onderwijs hebben alle besturen van scholen die bedreigd zijn uitgenodigd om donderdagochtend bij elkaar te komen voor nader overleg.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938