Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ondanks kopieergedrag schoolbedreigingen toch angst bij ouders: "Wil mijn kind veilig thuis hebben"

25 mei 2023, 21.07 uur · Aangepast 26 mei 2023, 15.52 uur · Door Flip Linssen

Waar gisteren nog één middelbare school in Amsterdam dicht ging na een online bedreiging op sociale media, volgden er vandaag uiteindelijk zeker twintig scholen die op dezelfde manier bedreigd werden. Allemaal kregen ze, veelal via Snapchat, bedreigingen over schietpartijen op de scholen. Het lijkt te gaan om kopieergedrag, maar toch was het voor veel ouders schrikken: "Ook al is het uiteindelijk niks, dit is echt niet fijn."

AT5

"Ik kwam hier aan, en ineens was de school dicht", vertelt een leerling van OBS de Notenkraker. "Een dagje vrij is wel leuk, maar de reden is natuurlijk echt best eng." De basisschool is één van de zeker twintig scholen die vandaag kampten met bedreigingen aan hun adres. Via Snapchat gingen er geruchten rond dat er schietpartijen zouden plaatsvinden op meerdere middelbare en basisscholen in de stad.

In hetzelfde gebouw als de basisschool zit ook basisschool de Nautilus. Die school kreeg geen bedreiging en ging dus niet dicht, maar daar waren veel ouders en leerlingen het niet mee eens. Een groep ouders stond hun kinderen vanochtend al rond 10.00 uur op te wachten: "Het voelt echt niet goed om mijn kind nu in dit gebouw te laten zitten vandaag. Dan gaan we voor de zekerheid maar gewoon naar huis", vertelt een moeder.

Chaos in de klas

Een leerling omschrijft de situatie in de klas: "Toen we het allemaal hoorden, kregen echt heel veel kinderen paniek." Zij zelf ook, ze wilde meteen weg: "Onze school wordt dan niet bedreigd, maar ze hoeven maar een verkeerde deur te nemen en ze staan met een pistool in onze klas."

Quote

"Ik vraag me af of de daders weten wat de consequenties zijn. Want alle scholen worden geraakt, maar zijzelf komen ook in het strafrecht terecht"

Marjolein Moorman, wethouder Onderwijs

De ophef begon gister al bij de middelbare school Spinoza20first in Oost. De school kreeg dinsdagavond laat een bedreiging via Snapchat binnen en besloot gisteren dicht te gaan. Het vervolg was dus een ongeveer zelfde bedreiging bij veel andere scholen.

Copycats

Volgens zowel politie als gemeente en schoolbesturen gaat het hoogstwaarschijnlijk om kopieergedrag. "Gelukkig hoeven we zo'n bedreiging niet heel serieus te nemen", vertelt onderwijswethouder Marjolein Moorman. Maar, zowel de wethouder als het samenwerkingsverband voortgezet onderwijs begrijpt ook de zorg van veel scholen en ouders.

Zie hieronder een reactie van wethouder Marjolein Moorman:

AT5

Waar sommige scholen sloten, bleven andere scholen open met of zonder extra beveiliging. De meeste scholen wilden niet reageren op beeld. Allemaal noemden ze de veiligheid van leerlingen en leerkrachten als belangrijkste overweging.

De eindexamenleerlingen van de scholen die vandaag dicht bleven zijn opgevangen op andere locaties in de buurt. "We hopen echt niet dat dit effect heeft op hun prestaties", zegt Egbert de Vries vanuit het samenwerkingsverband voortgezet onderwijs. Maar wel geeft hij alle ouders de tip om hier met hun kinderen over te praten: "Het moet duidelijk worden dat dit niet kan en dat we veilig naar school willen kunnen."

Morgen weer open

Schoolbesturen en de gemeente besloten eind deze middag samen dat de Amsterdamse scholen morgen in principe gewoon open gaan. "Wel gaan zeker alert blijven en zorgzaam zijn, dit heeft heel veel effecten op leerlingen. En waar nodig nemen we extra maatregelen voor veiligheid zoals deurbeleid."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938