Start van hoofdcontent

Stad

nl

Telefoons en camera's steeds vaker verboden in clubs: "Beter voor privacy en sfeer"

27 mei 2023, 19.52 uur · Aangepast 30 mei 2023, 18.00 uur · Door Hedwig Goudsmit

Steeds vaker krijg je bij het uitgaan een sticker op de camera van je telefoon. Sommige clubs gaan nog iets verder: je mobiel mag je daar helemaal niet gebruiken. De trend heeft vooral te maken met privacy en veiligheid, vertellen ondernemers. Al is het volgens hen ook gewoon 'beter voor de sfeer'. "Sommige mensen willen niet ineens op internet staan."

AT5

Bij onder andere nachtclubs Radion, De School, Lofi en Garage Noord worden camerastickers gebruikt. "Je bent in het nachtleven om het normale leven te ontvluchten", vertelt bedrijfsleider van Garage Noord, Mick van Dijk. "Je kleedt en gedraagt je misschien anders. Dat moet je in veiligheid kunnen doen."

Reality check

Volgens Van Dijk betekent een afgeplakte camera ook dat mensen automatisch minder vaak hun mobiel pakken op de dansvloer. Dat is fijn, volgens hem, want een flits van een foto en het felle licht van een telefoonscherm bevorderen de sfeer niet. Het werkt volgens hem afleidend als iemand naast je zijn mail of appjes staat te checken. "Soms wil je je kunnen verliezen in een andere wereld, maar kan een telefoon een reality check zijn, omdat je daarmee constant met iedereen in contact bent."

Quote

"Niet iedereen die bij ons komt is uit de kast en wil op sociale media staan"

Roos Bakker Schut, de Trut

Bij de Shelter in Noord mag je sinds december helemaal je telefoon niet gebruiken op de dansvloer, net zoals bij De Trut in West, een queer disco. De Trut loopt voor op de trend. Al bijna 39 jaar, sinds de oprichting mogen hier al geen camera's mee naar binnen.

En sinds er mobiele telefoons zijn, mogen die hier niet worden gebruikt. "We willen dat iedereen zichzelf kan zijn. Niet iedereen die komt is uit de kast, of kunnen om een andere reden hun identiteit niet op sociale media vertonen", vertelt Roos Bakker Schut. "Daarnaast is het ook gewoon ongezellig om met de buitenwereld bezig te zijn als je op een feestje staat."

Verschillend publiek

Bij Kanaal40, een club in het centrum, mag je wél gewoon foto's en filmpjes maken. Opvallend is dat de club van dezelfde eigenaren is als Garage Noord, waar je dus géén camera mag gebruiken. Volgens één van die eigenaren, Bram Owusu, komt dat vooral door een verschil in publiek. "We zijn hier eerder dicht en draaien andere muziek, meer popachtige muziek", zegt Owusu. Daar komt volgens hem ander publiek op af. "Een iets jonger publiek, dat soms ook iets minder specifiek is, of iets minder specifiek wil zijn."

Collega Mick van Dijk vult Owusu aan. "Bij Garage Noord komt meer het ravy en divers publiek, dat tot in de vroege ochtend staat te dansen. Die willen niet de angst hebben om ergens op een filmpje en op sociale media geslingerd te worden."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938