Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA-docenten kondigen nieuwe staking aan: "Ontevreden over docentenbeleid"

30 mei 2023, 18.57 uur · Aangepast 30 mei 2023, 22.43 uur · Door AT5

Een groep junior-docenten van de UvA is van plan opnieuw te gaan staken. Dat meldt actiegroep Casual UvA. De docenten demonstreerden in april al tegen tijdelijke contracten.

Het gaat om een cijferstaking, legt een woordvoerder van de actiegroep uit: de tentamens die dit blok gemaakt worden zullen wel worden nagekeken, maar de cijfers worden vervolgens niet gepubliceerd. Vorig jaar werd een nakijkstaking na ruim acht weken opgeheven nadat de universiteit en de docenten akkoord gingen over een nieuw docentenbeleid.

De junior-docenten worden vooral ingezet om werkcolleges te geven op de bacheloropleiding. Voor het geven van colleges en het lesgeven op masteropleidingen moet je gepromoveerd docent, hoogleraar of universitair hoofddocent zijn. Onbereikbaar voor junior-docenten die geen vast contract kunnen krijgen.

Inmiddels zijn de docenten teleurgesteld geraakt in de manier waarop dat docentenbeleid wordt uitgevoerd. In plaats van jaarcontracten deelt de universiteit nu verbintenissen van 4 jaar uit. Nog altijd tijdelijk dus. "We hebben de vorige staking te goeder trouw onderbroken, maar voelen nu dat die trouw niet wederzijds was", schrijft Casual UvA in een statement.

Vervangen

"Als dit tijdelijke contract echt een voorstadium zou zijn voor een vaste aanstelling zou dat prima zijn", zei docent Sam Hamer, een van de initiators achter Casual UvA, eerder tegenover AT5. "Maar dat is het niet: het is vooraf al duidelijk dat je vervangen gaat worden."

Docent Alex Lopez, die ook bij de organisatie zit, vind dat de junioren meer verdienen dan een tijdelijk contract, omdat ze volgens haar fundamenteel werk verrichten voor de UvA. "Het docentenbeleid heeft veel potentieel, maar alleen tijdelijke contracten geven is niet genoeg. We spelen een hele belangrijke rol in het laten draaien van de bachelorprogramma's."

Naast vaste contracten eisen de docenten ook meer perspectief op professionele ontwikkeling en transparantie over de werkdruk.

Volgens Casual UvA gaat de staking alleen over het nakijken van tentamens in blok 5 van dit studiejaar. "Alle andere taken zullen wel gewoon uitgevoerd worden." De actiegroep belooft dat collega's van de docenten geen extra werk op hun bordje krijgen als gevolg van de staking. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938